Több mint 400 benzinkutat vett Lengyelországban a Mol

GettyImages-94933149
2022.01.12. 11:07
A Mol szerdán aláírta a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel a megállapodást, amelynek eredményeként 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban, és a harmadik helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon.

A Mol megállapodást írt alá a PKN Orlen, valamint a Grupa Lotos vállalatokkal, ami a Fogyasztói Szolgáltatások szegmensen belül több portfólióelem eladását és megvásárlását érinti – jelentette be szerdán a társaság.

A Mol 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban. 

A hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a Mol a harmadik legjelentősebb piaci szereplővé válhasson a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon – olvasható a cég közleményében. Mint írják, egy további, hosszú távú megállapodás biztosítja a megvásárolt hálózat üzemanyag-ellátását Lengyelországban, versenyképes feltételek mellett.

A lengyel tranzakcióval a Mol már a 10. országba lép be kiskereskedelmi üzletágával, portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli, kiskereskedelmi hálózatát pedig immár három tenger, az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger határolja. A vállalat öt márkanév alatt működteti töltőállomásait régiószerte, ebbe beletartozik a nemrégiben megvásárolt 120 OMV Slovenija, valamint Szlovákiában és Magyarországon a 95 új Lukoil-töltőállomás is. Ezek a tranzakciók versenyhatósági jóváhagyás alatt vannak.

A Mol egyébként szintén szerdán jelentette be, hogy megállapodást írt alá 79 magyarországi töltőállomás megvásárlásáról.

A lengyelországi terjeszkedésről közleményében a Mol azt írja, hogy a tranzakció kiemelkedő inorganikus terjeszkedési lehetőséget kínál, és kiválóan illeszkedik a Fogyasztói Szolgáltatások szegmens ambiciózus növekedési stratégiájához:

  1. Stratégiai megfontolások: az akvizíció megvalósításával még inkább diverzifikálják és kiterjesztik regionális jelenlétüket a finomítói ellátási rádiuszán belül a kelet-közép-európai régió legnagyobb piacán. Az akvizíció megalapozza a jövőbeni növekedést, hiszen a vállalatuk eddig csak korlátozottan volt jelen az országban.
  2. Megvásárolt eszközök: a Lotos Paliwa tulajdonában álló, Lotos márkanévvel működő hálózat nemcsak különösen erős piaci pozíciót foglal el az autópálya mellett található töltőállomások piaci szegmensében, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag típusú termékek és szolgáltatások értékesítésének bővítésére. A tranzakció továbbá kiterjed a márka licenccel kapcsolatos megállapodásra és a Lotos Paliwa által kiállított üzemanyagkártyák átvételére. A Mol töltőállomás-hálózatának egy állomásra vetített üzemanyag-értékesítése a tranzakció lezárását követően várhatóan javulni fog.
  3. Pénzügyi megfontolások: a tranzakció eredményeként a Fogyasztói Szolgáltatások szegmens EBITDA-termelőképessége mintegy 70 millió dollárral emelkedhet. Az ügyletet rendelkezésre álló likviditás felhasználásával finanszírozza a Mol, és az nem befolyásolja negatívan a vállalat korábban meghirdetett osztalékfizetési potenciálját.

A vételi megállapodás szerinti teljes vételár 610 millió dollár, amely készpénzellenértékből, valamint pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll. Az ügylet zárásához többek között az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

Magyarországi benzinkutakat is bevontak a megállapodásba

Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként

a Mol összesen 185 töltőállomást értékesít 259 millió dollárért a PKN Orlennek, amik közül 144 töltőállomás Magyarországon, 41 töltőállomás Szlovákiában található.

Ha minden tranzakciót jóváhagytak, akkor a Molnak több töltőállomása lesz Lengyelországban (417), mint Magyarországon (403).

A cég közölte azt is, hogy az eladási és a vételi tranzakciók zárása egyaránt a vételár nettó adósság és a működőtőke korrekciójával valósul meg, mindkét ügylet várhatóan 12 hónapon belül lezárulhat.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint ez a megállapodás jelentős lépést jelent azon a stratégiai átalakulási úton, amelyet 2016-ban kezdtek el, és felgyorsítottak a tavaly frissített stratégiájukkal. 

Az azerbajdzsáni ACG-olajmezőben lévő részesedés megszerzése, az új magyarországi poliol üzem építése és a Lengyelországba való belépésünk mind-mind fontos mérföldkövek a céljaink megvalósításához vezető úton. Az akvizíció révén belépünk Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacára, és mintegy 40 millió potenciális ügyfelet érhetünk el termékeinkkel és szolgáltatásainkkal. A magyarok és a lengyelek ugyanazzal a történelmi háttérrel rendelkeznek. Közös célunk a kelet-közép-európai régió energiaellátásának biztosítása, és úgy vélem, hogy az észak–déli energiafolyosó ezzel a megállapodással tovább erősödik

– idézi a közlemény Hernádi Zsoltot.

Mindkét cég elégedett

„Ez vízválasztó pillanat a lengyel üzemanyagipar számára. Hamarosan lezárjuk a Lotos Group akvizícióját, amely javára szolgál az egész lengyel gazdaságnak, mindkét érintett vállalatnak, ügyfeleiknek, alkalmazottaiknak és részvényeseiknek is. A folyamat elindítása óta hangsúlyoztuk: prioritás számunkra, hogy az összeolvadást számunkra a lehető legnagyobb előnyökkel zárjuk le, és ezt el is értük. A kiskereskedelmi területen egy olyan eszközcserében állapodtunk meg a magyar partnerünkkel, amely a szlovákiai kiskereskedelmi lánc erősítésével közvetlenül előremozdítja a földrajzi terjeszkedési terveinket, csakúgy, mint egy teljesen új, a magyarországi piacra való belépéssel” – közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen igazgatótanácsának elnöke.

Lengyelország erős gazdasági kilátásokkal és jelentős gépjárműállománnyal, valamint a régióban hatalmas piaci potenciállal, 23 millió tonna éves üzemanyag-fogyasztással és középtávon 1-2 százalékos növekedési várakozásokkal bír. A Mol közleménye hozzáteszi, hogy a tranzakció részeként nemcsak kiváló töltőállomás-hálózatot szerezhetnek, de adott a lehetőség a további organikus növekedésre, valamint a nem üzemanyag értékesítés bővítésére.

(Borítókép: Balint Porneczi / Bloomberg / Getty Images)