Minden idők legjobb nyarát zárta a hazai turizmus

2022.01.15. 11:56

A tavalyi eredményes évet követően idén kiemelt figyelmet kap a hivatásturizmus, a vendéglátás, a vallásturizmus és az egészségturizmus fejlesztése. Cél, hogy a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen – mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a szervezet közösségi oldalára feltöltött videójában.

Minden idők legjobb nyarát zárta a hazai turizmus

– emelte ki a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette, hogy ősszel vidéken már a járvány előtti forgalom is visszaépült. Az év egészét nézve közel tízmillió vendég csaknem 29 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, ami 20, illetve 25 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

Kihívásokkal teli év volt 2021, az év felében szinte zárva volt az ország, éppen ezért hatalmas teljesítmény, hogy minden idők legjobb nyarát zárta a hazai turizmus – tette hozzá. Közölte azt is, hogy folytatják a turizmus újbóli húzóágazattá tételét idén, és a tavalyi eredményes évet követően kiemelt figyelmet kap a hivatásturizmus, a vendéglátás, a vallásturizmus és az egészségturizmus fejlesztése.

Könnyid László ismertette, hogy a szálláshelyek bevétele tavaly 22,5 százalékos emelkedéssel meghaladta a 360 milliárd forintot, a vendéglátásból származó bevételek pedig 36 százalékkal nőttek, több mint 970 milliárd forintra, SZÉP-kártyával több mint 55 százalékkal költöttek többet tavaly, mint a megelőző évben.

Elmondása szerint a tavalyi a tervezés éve is volt, újragondolták a stratégiát, a turizmustörvény módosításával pedig több fontos változás lépett életbe. Elindult a szálláshelyek egységes osztályba sorolása, ami átlátható és fogyasztóbarát kínálatot teremt a piacon. Megkezdődött a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók csatlakozása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK), így 2021 júliusától Magyarország legátfogóbb, valós idejű, big data állománya segíti az adatvezérelt döntéseket.

Könnyid László elmondta, hogy idén a fürdők korszerűsítését a tervek szerint jelentős pályázati forrás segíti majd. Az ágazatirányításban új, térségeken alapuló modell épül fel, és kiemelten kezelik a munkaerő minőségének javítását, az oktatást, és a karrierút-formálást. Hozzátette: tovább dolgoznak a tervek megvalósításán annak érdekében, hogy a turizmus újra a magyar gazdaság húzóágazata legyen.  • Hírek
  • Hitelkártya