Idén 120 kilométernyi kerékpárút készülhet el

2022.01.17. 10:05

Több pénz jut idén az állami kezelésű kerékpárutak üzemeltetésére, mint tavaly. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 50 százalékkal nagyobb anyagi támogatást nyújt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondjaira bízott mintegy 1000 kilométernyi kerékpárút fenntartásához – közölte a tárca az Indexnek eljuttatott közleményében.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta: a 2021-es év a kerékpározásban a rekordok éve volt, soha ennyien nem túráztak biciklivel Magyarországon.

Ma már biztonságosan lehet letekerni például Szentendréig, körbebiciklizhető a Tisza-tó, amelynek kerékpároshídjain tavaly 150 ezren tekertek át. Csaknem ezer kilométer kerékpárút tervezése van folyamatban.

Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese hangsúlyozta: a tárca a fejlesztések kivitelezését 50 milliárd forinttal segíti.

Hozzáfűzte: tavaly 60 kilométernyi kerékpárút épült meg, például a Balaton körül vagy a Győr–Pannonhalma szakaszon. Idén a tervek szerint csaknem 120 kilométer kerékpárutat adhatnak át, többet, mint tavaly és tavalyelőtt összesen.