400 millió forintos támogatást ad az ITM 800 bicikli beszerzéséhez

2022.01.23. 10:26 Módosítva: 2022.01.23. 10:26

Hétfőtől lehet jelentkezni az e-cargo biciklik beszerzésére – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Facebook-oldalán.

Az első körben a kereskedők jelentkezését várják, összesen pedig nagyjából 800 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárra igényelhető támogatás.

Hazánk kiemelt klímavédelmi célkitűzései között szerepel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, így ennek elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjuk az elektromos járművek terjedését

– árulta el  Schanda Tamás, hogy mi az ITM célja a pályázattal, hozzátéve, hogy az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzéséről szóló pályázat szorosan kapcsolódik a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez, amely segítségével környezetbarát irányba fordítanák a közlekedést.

Az államtitkár szerint a pályázat keretösszege 400 millió forint, a kerékpárok pedig alternatívát nyújtanak a kisteherautókhoz képest, mivel olcsóbbak, jobban kímélik a környezetet, kisebb  helyet foglalnak és a fenntartási költségeik is kedvezőbbek.

Pályázni februártól lehet szakaszosan, és többek között az  egyéni vállalkozók, a gazdasági társaságok, a civil szervezetek és az önkormányzatok vehetnek részt benne.

A támogatási keret várhatóan 800 e-cargo bicikli beszerzéséhez járul hozzá. A pályázaton a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el

– írja  Schanda Tamás.