A világválság összeomlásánál is nagyobbat buktak a kriptovaluták

2022.01.23. 12:37
Egyre többen követelik a blokklánc szabályozását.

A kriptovaluták értékének zuhanása miatt ezer milliárd dollárnyi érték semmisült meg a Bloomberg jelentése szerint. A területet vezető bitcoin 12 százalékos zuhanással beállította 2021 nyári 34 ezer dolláros mélypontját, ami a második legnagyobb zuhanás a kriptopénz történetében.

A kriptovaluták jelenlegi összeomlása akkor különösen nagyszabású, ha Nagy gazdasági világválságot kirobbantó tőzsdei összeomláshoz viszonyítjuk. 1929 október 29-én, fekete pénteken az amerikai tőzsdék zuhanása rövid időn belül 14 milliárd dollárt semmisített meg. A veszteségek egy hónappal később elérték a 40 milliárd dollárt.

Ez 2022-es árakon számolva ez nagyjából 600 milliárd dollárnak felel meg. A kriptovaluták bezuhanása tehát messze túlszárnyalta a gazdasági világválságot kiváltó összeomlást.

A kriptopiac közismerten vad hullámzása valószínűleg ezzel elérte a tűréshatárt, mivel a Makan Delrahim főállamügyész a Wall Street Journalben közölt véleménycikkében rámutatott, hogy az elterjedt csalások és a befektetők védelme érdekében már rég időszerű lenne a kriptovaluták törvényi szabályozása, ami egyben stabilizálhatná a blokklánc alapú új pénzek értékét.

(Futurism)  • Tippek
  • Lakáshitel