Húszmilliárd forintos beruházásösztönző pályázatot indít az ITM

2022.01.24. 11:14

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára bejelentette, hogy az ország kevésbé fejlett régiói vállalkozásait megcélzó, nyolcvanmilliárd forintos pályázatot követően

megnyílt a húszmilliárd forintos beruházásösztönző pályázat, amely a fejlettebb régiók mikro-, kis- és közepes vállalkozásainak nyújt támogatást.

A pályázatot az Észak-Nyugat-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon vagy Pest megyében tevékenykedő, 1–250 fős vállalkozások nyújthatják be, ám az államtitkár szerint ez a támogatás nem ingyenpénz; a cégeknek vállalniuk kell, hogy másfélszer gyorsabban nőnek a gazdaságnál, élvonalbeli technológiákba kell beruházniuk, digitalizációra és energiahatékonyságra kell költeniük.

György László szerint a technológiai fejlődés és a digitalizáció a feltétele annak, hogy a vállalkozások meg tudják tartani a létrehozott munkahelyeket. Egy másik pályázat is kezdetét veszi hétfőn, amelynek célja a magyar falvakban működő vállalkozások újraindítása – ez harmincmilliárd forintos kerettel indul el. Az államtitkár elárulta, hogy nagy az érdeklődés a pályázatok iránt, a nyáron elérhető százmilliárd forintos pályázati keretre ugyanis 4800 vállalkozás 465 milliárd forint összegű pályázatot nyújtott be, az újabb nyolcvanmilliárd forintra pedig 3400 vállalkozás 240 milliárd forint összegű igényét jelezte.

(MTI)