Idén is jelentős növekedés lesz az építőiparban

2022.01.24. 08:47

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 2022-ben is az ágazat növekedésére számít az építőipari cégek véleménye és a rendelésállomány alapján. A növekedés várható üteme 5-6 százalékos lesz – közölte az ÉVOSZ hétfőn.

A lakásépítés és -felújítás, valamint az ipari szektor részére készülő csarnoképületek és logisztikai létesítmények adhatják az építőipar teljesítményét idén is, miközben a mélyépítés (út-, vasút- és infrastruktúra-építés) területén nem számítanak bővülésre.

A mélyépítések száma a választások miatt esik vissza, mivel ez az időszak egy beruházási ciklus végét is jelenti, ezért kevesebb állami és önkormányzati – elsősorban infrastrukturális – megrendelésre lehet számítani.

A magánszektor számára viszont több lesz az elérhető szabad kapacitás, és 2022 végére a kereslet-kínálat csaknem egyensúlyi helyzetbe kerülhet.

Az ÉVOSZ adatai szerint nagyságrendileg 35 ezer lakás, új építésű ingatlan van kivitelezés alatt, 

ebből megközelítőleg 25 ezer készülhet el a mostani szerződésekből kiindulva, valamint körülbelül 250 ezer lakást újíthatnak fel idén.

A járványhelyzet azonban továbbra is lassítja és drágítja a kivitelezéseket, a képzett munkaerő hiánya és az alapanyagok áremelkedése szintén mérsékli az ágazat teljesítőképességét.

Az építőanyagoknál 10 és 15 százalék közötti áremelkedés várható az első negyedév végére 2021 végéhez képest, ez duplája az elmúlt évek elején tapasztalt 5-9 százalék közötti árváltozásnak.

(MTI)