Figyelem, hétfőn lejárnak az éves sztrádamatricák

2022.01.26. 12:26

Január 31-én éjfélkor nagyjából 2,8 millió, a 2021-es évre megváltott éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le – derül ki a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adataiból. Figyelmeztetnek: sokan hagyják az utolsó pillanatra az új éves úthasználati jogosultságuk megvásárlását, január utolsó két napján rendre 200 ezer körül van az éves országos és megyei matricavásárlások száma.

Megközelíti már az egymilliót az idei évre érvényes éves országos és megyei autópályamatrica-vásárlások száma, eddig nagyjából 300 ezer éves országos és több mint 700 ezer megyei vignettát vettek – közölte Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre értékesített éves matricamennyiség 65 százalékát még nem vették meg a közlekedők.

Január 31. fontos határidő az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is: eddig kell benyújtani az ezek igénybevételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz vagy a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához.

A mentesség például olyan járművekre vonatkozik, mint a hazai rendvédelmi szervek által üzemben tartott vagy megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek.

Autópálya-matrica vásárlásához a szolgáltató a saját oldalát ajánlja. Itt a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig – ismertette az MTI.