Állami lesz a debreceni repülőtér

2022.01.27. 21:04

A magyar állam már a következő hónapban megszerezheti a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét. Az önkormányzat térítésmentesen adja át a többségi üzletrészt – döntött csütörtökön a város közgyűlése.

Papp László polgármester emlékeztetett: a repülőtér stratégiai fontosságú a város számára. Az állam korábban is támogatta a légikikötő fejlesztését, ezáltal válhatott 2019-re a térség legforgalmasabb repülőterévé, megelőzve Kassát és Nagyváradot.

A jövőben olyan léptékű fejlesztéseket terveznek, amelyek nem valósíthatók meg komoly állami szerepvállalás nélkül – hangsúlyozta. Felidézte, hogy 2,4 milliárd forintból új tűzoltólaktanyát építenek, speciális repülőtéri tűzoltók állnak munkába, és megkezdődik az új kifutópálya tervezése.

Hozzátette: cserélni kell a repülőtér navigációs rendszerét, de azt csak az új kifutóval együtt lehet megvalósítani, ami önmagában tízmilliárdos beruházás. Ilyen nagyságrendű fejlesztést az önkormányzat nem tudna finanszírozni – indokolta az állami szerepvállalást Papp László.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az állam csak a repülőteret működtető cégben szerez többségi tulajdont, a repülőtéri terület, infrastruktúra továbbra is teljes mértékben önkormányzati tulajdonban marad.

Az előterjesztést az önkormányzati képviselők nagy többséggel fogadták el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla