Ivó, Milán
EUR 383,35 Ft
USD 365,43 Ft
6 °C
26 °C

Jelentős beruházásokra készülnek a magyar vállalatok Angolában

DBZOL20220128022
2022.01.28. 19:31
Három magyar vállalat is jelentős beruházásokra készül Angolában, ami jól jelzi, hogy a két ország közötti együttműködésből mindkét fél sokat tud profitálni – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a magyar-angolai gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy magyar vízügyi vállalat 100 millió dollár értékben tizenhárom telepet fog építeni az afrikai országban, így biztosítva kétmillió ember ellátását ivóvízzel.

Emellett előkészület alatt áll egy magyar biztonsági nyomdaipari cég 140 millió dolláros helyi beruházása. Továbbá hamarosan megkezdődik a felújítása a korábban 100 millió értékben telepített magyar gyártású gázturbináknak Angolában.

Szijjártó Péter ezt követően arról beszélt, hogy Magyarország évi ötven angolai hallgató számára biztosít egyetemi ösztöndíjat. A következő tanévre pedig máris mintegy ezren jelentkeztek ezekre a helyekre, ami szerinte jól mutatja a magyar felsőoktatási rendszer nemzetközi tekintélyének javulását.

Kiemelte, hogy az ülésen aláírták azt az egyezményt, amelynek nyomán létrejöhet a közvetlen légi összeköttetés a magyar és az angolai főváros között. Ezen elképzelések alapján a Luanda-Moszkva járatba iktathatnának be egy budapesti megállót.

A miniszter elmondta, hogy Afrikát gyakran nevezik a jövő, a lehetőségek kontinensének, s ez igaz is, ugyanakkor a földrész nagyon komoly kihívásokkal néz szembe.

A magyar álláspont szerint a szoros európa-afrikai gazdasági együttműködés segíthet leginkább abban, hogy Afrika vonzó tudjon lenni és maradni saját állampolgárai számára

– idézi Szijjártó Pétert az MTI.

Majd kiemelte, hogy Angola követendő példa lehet, mert őrzi a biztonságát, fejleszti a gazdaságát, és így nincs is a migrációs kibocsátó országok között.

Magyarország olyan európai-afrikai együttműködésben érdekelt, amely lehetővé teszi, hogy az afrikai emberek a saját hazáikban megtalálják a számításaikat, és ha jó életet akarnak, ne kelljen eljönniük otthonról

– fogalmazott.

Az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatos újságírói kérdésekre Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy kizárólag a higgadt, nyugodt, kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszéd vezethet megoldásra, ezért folytatni kell a magas szintű egyeztetéseket.

A tárcavezető megerősítette, hogy a honvédelmi minisztérium tárgyalásokat folytat a NATO-katonák magyarországi telepítésére vonatkozó amerikai megkeresésről. A CNN információját illetően, amely szerint ezerfős egységről lehet szó, meghökkenését fejezte ki, mondván, ő még senkitől nem hallotta ezt a számot, tehát pusztán álhírről van szó.

Ezután a Szputnyik orosz koronavírus-vakcina tervezett hazai gyártásáról beszélt, s hangsúlyozta, hogy az oltóanyagokat az Európán kívüli piacokon kívánják majd értékesíteni, ahol nagy rájuk a kereslet. Hozzátette azt is, hogy készen állnak az együttműködésre minden nagy vakcinagyártóval.

A magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés esetleges módosításával összefüggésben azt mondta, hogy évi egymilliárd köbméterrel bővíthetik a szállítást a déli útvonalon, erről jövő héten fog egyeztetni Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Joao Baptista Borges Angola energia- és vízügyi minisztere (b) sajtótájékoztatót tart a magyar-angolai gazdasági vegyes bizottság budapesti ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. január 28-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek