Megerősítette Magyarország minősítését a Fitch

GettyImages-140314117
2022.01.29. 07:32 Módosítva: 2022.01.29. 09:44

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek BBB szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő – adta hírül az MTI. A döntést péntek éjjel jelentették be Londonban.

Az indoklás szerint a szuverén magyar besorolás stabil kilátása tükrözi a hitelminősítő várakozását, mely szerint tartós lesz a koronavírus-járványból stabil ütemben kilábaló magyar gazdaság növekedése.

A következő években pedig az államadósság-ráta is stabilizálódik a költségvetési konszolidáció eredményeként – teszik hozzá.

A Fitch Ratings a növekedési potenciált meghaladó ütemű, 4,4 százalékos éves átlagos reálnövekedést vár a magyar gazdaságban a 2022–2023-as időszakban.

A magyar államadósság-kötelezettségek BBB besorolása az elemzés szerint azt tükrözi, hogy a magyar gazdaság szerkezeti jelzőszámai erőteljesek a hasonló besorolású többi gazdasággal összehasonlítva. Az osztályzatot alátámasztja a beruházások táplálta stabil növekedés is.

A londoni székhelyű hitelminősítő tavaly júliusban is stabil kilátással erősítette meg a magyar államadós-osztályzatot.

 

A pénzügyminiszter bizakodó

Közösségi oldalán reagált a Fitch Ratings ajánlására Varga Mihály. A pénzügyminiszter posztjában megjegyzi, hogy tavaly szeptemberben a Moody’s, illetve a Standard & Poor’s is felminősítette Magyarországot.

Varga Mihály szerint hazánk így eljutott oda, hogy egy válság után is befektetésre ajánlja mindhárom nagy hitelminősítő.

Ma már nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban

– fogalmazott a tárcavezető.

(Borítókép:  Matt Lloyd / Bloomberg / Getty Images)