Ivó, Milán
EUR 383,35 Ft
USD 365,65 Ft
6 °C
26 °C

Veszteséggel zárhatott tavaly az MNB

2022.01.29. 09:26

Az Index is beszámolt Matolcsy György minap megjelent cikkéről, melyben a jegybankelnök kifejtette, hogy a kormánynak egy teljes versenyképességi fordulatot kellene végrehajtania.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke véleménycikkében arra is felhívta figyelmet, hogy a válságkezelés jegybanki költségei, illetve a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt fordítják veszteségbe az MNB korábbi nyereségét. Hozzátette: ez a költségvetés kiadásait akár évi több száz milliárd forinttal is növelheti.

Menedzsment Fórum  elemzésében„korszakos jelentőségű tényként” jellemzi a megállapítást, mivel a jegybank 2020-ig minden évben nyereséggel zárt, mióta Matolcsy György 2013 márciusában a Magyar Nemzeti Bank elnöke lett.

Profitja ráadásul 2019-ben és 2020-ban is jelentős volt: előbb 254 milliárd, majd 255 milliárd forint lett, méghozzá a jegybank csak és kizárólag a devizaárfolyamon elkönyvelt nyereségének köszönhetően.

Matolcsy György írása szerint most azonban új helyzet állt elő. Olyan, amilyenre 2013 márciusa óta nem volt példa. Az 1998-ig fellelhető nyilvános adatok alapján az eltelt 23 évben csupán hatszor fordult elő, hogy az MNB veszteséges lett.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek