Életbe lépett az árstop, túl sok fogy a hatósági áras élelmiszerekből

PAP 8000
2022.02.01. 16:30 Módosítva: 2022.02.01. 16:49
A kormány döntése értelmében mától életbe lépett az árstop egyes alapvető élelmiszerekre. Több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre.

A Spar Magyarország mennyiségi korlátozást vezetett be valamennyi üzletében a hatósági árral szabályozott termékekre február 1-jétől – tájékoztatta az áruházlánc az MTI-t.

Az áruházi és online vásárlások esetében a búzafinomlisztből és a kristálycukorból tíz kilogrammot, a napraforgó-étolajból tíz litert, a 2,8 százalékos tehéntejből pedig tizenkét litert vásárolhatnak egyszerre a vevők. A sertéscomb esetében tíz kilogramm, a csirkemell és far hát esetében kiszereléstől függően négy tálca vagy három kilogramm lesz az egyszerre megvásárolható maximális mennyiség.

A megnövekedett érdeklődés miatt döntöttek a mennyiségi korlátozás bevezetéséről, és azt szeretnék vele elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez – közölte Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

Az Auchan Magyarország minden vásárlót folyamatosan és megfelelően ki kíván szolgálni a hatósági áras termékekkel is, így szükségesnek látják az egyidőben vásárolható mennyiségek korlátozását – tudatta a vállalat, amely szerdától mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági árszabályozással érintett termékek esetében. Ennek értelmében a búzafinomliszt, a kristálycukor, a sertéslapocka, a csirkemell és a csirkefarhát esetében 12 kilogrammos, az olaj és a 2,8 százalékos tej esetében 12 literes korlátozásra számíthatnak a vásárlók.

A CBA-nál nem mindenhol korlátoznak

A CBA-hálózathoz tartozó vállalkozások maguk dönthetik el, hogy bevezetnek-e mennyiségi korlátozást a hatósági áras termékekre. Egyes üzleteikben van értékesítési korlát, de többségben vannak azok az egységek, ahol erre egyelőre nem volt szükség – mondta a CBA kommunikációs igazgatója. Fodor Attila beszámolt róla, hogy az ellátást zavartalanul szeretnék biztosítani, ezért tartották szükségesnek limitálni a mennyiségeket azokban a boltokban, ahol felvásárlást tapasztaltak. A mennyiségi korlátozás a CBA üzleteiben nem egységes, különböző limitek léptek életbe az adott vállalkozás döntésétől függően.

A Lidl Magyarország is tudatta, hogy február 1-jétől mennyiségi korlátozást vezetett be az árstop hatálya alá eső élelmiszerekre. Az egyszerre megvásárolható termékek mennyiségének maximálását a vállalat a vásárlók érdekében hozta meg, hogy folyamatosan biztosítsa az áruellátást, elkerülve az egyéb kereskedői felvásárlás lehetőségét. A maximálisan megvásárolható mennyiség a Koronás kristálycukor és Belbake búzafinomliszt esetében tíz-tíz kilogramm, a 2,8 százalékos zsírtartalmú Pilos UHT-tejnél tizenkét liter, a VitaD’or napraforgó-étolaj esetében tíz liter.

A Tesco és az Aldi még nem döntött

A Tesco Magyarország áruházaiban a hatósági ár hatályba lépése után előfordulhat, hogy egyes hatósági ár alá tartozó termékek a 2021. október 15-i árnál is kedvezőbb áron lesznek elérhetők. Ezekre vonatkozóan állítanak be limitet az egyszerre maximálisan megvásárolható mennyiségre. A normál háztartási mennyiség terméktől függően öt–tizenkét darab. Kedden, az árstop életbe lépésének napján semmilyen termékre nem vonatkozik mennyiségi korlátozás – közölte az áruházlánc.

Az Aldi Magyarország arról számolt be, hogy egyelőre vizsgálja a lehetőségét a hatósági áras termékek esetében egy esetleges mennyiségi korlátozás bevezetésének.

Pénzcentrum úgy tudja, hogy a Tesco a Lidlhöz hasonlóan a héten megjelenő akciós újságjában fogja jelezni, milyen korlátozást állapítanak meg a felvásárolható mennyiségekre. Hogy pontosan hol húzzák meg a határt, ha lesz ilyen döntés, egyelőre még nem tudni.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)