Soros György megmondta, mibe bukhat bele a kínai elnök

2022.02.01. 10:10
Közeleg a gazdasági válság Kínában, és ezt már az is jelzi, hogy az ingatlanárak hosszú ideig tartó növekedés után bezuhantak a tavalyi évben – ezt mondta Soros György hétfőn, amikor a Stanford Egyetemen tartott beszédet.

A milliárdos szerint a kínai ingatlanárak növekedése egy olyan „fenntarthatatlan” modellen alapult, amelynek révén arra biztatták az embereket, hogy a megtakarításaik jelentős részét ingatlanba fektessék. Az árakat viszont a kormányzat megpróbálta visszaszorítani, ami végső soron ahhoz vezetett, hogy az egyik ingatlanpiaci óriáscég, az Evergrande Group eladósodott.

Soros György szerint emiatt megrendült az emberek bizalma az ingatlanpiacban, és könnyen elképzelhető, hogy Hszi-Csin-ping kínai elnöknek nem sikerül kezelnie ezt a válságot. Ezzel pedig végső soron magára haragítja azoknak az embereknek a tömegeit, akik ingatlanba fektették a megtakarításaikat. 

Hszi-Csin-pingnek sok eszköze van ahhoz, hogy helyreállítsa a bizalmat – a kérdés az, hogy megfelelően fogja-e használni ezeket

– mondta a milliárdos, hozzátéve: a mostani helyzet nem a kínai elnöknek kedvez. 

Soros György szerint az ingatlanpiac mellett az omikron-variáns jelenthet még nagy veszélyt a kínai gazdaságra. Véleménye szerint a variáns felett elvesztették az irányítást, miközben a szigorú lezárásokból és járványügyi intézkedésből egyre inkább elegük van a kínaiaknak. 

Az omikron lehet Hszi-Csin-ping veszte

– mondta a milliárdos, hozzátéve: ő abban bízik, hogy ha így lesz, akkor egy olyan vezető kerülhet a helyére, aki saját hazájában kevésbé elnyomó politikát folytat, és a nemzetközi politikában is a békére törekszik.

Ezáltal megszűnhetne a legnagyobb fenyegetés, amellyel a nyílt társadalmak ma szembenéznek. Ezért ezeknek mindent meg kell tenniük azért, hogy Kínát bátorítsák, és a megfelelő irányba tereljék

– zárta gondolatait Soros György. 

Soros György már régóta kritizálja a kínai kommunista kormányzatot és Hszi-Csin-ping elnököt az ingatlanpiaci politikájuk miatt. Szeptemberben például az amerikai Blackrock nevű befektető óriáscég részéről is hibás döntésnek minősítette, hogy egyre több pénzt fektettek be Kínában.

A kínai gazdaság a tavalyi évben 8,1 százalékkal nőtt, amivel meghaladta ugyan a kormányzat elvárásait, de az utolsó hónapokban a növekedés mértéke már lassult, többek közt az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járvány hatásai miatt. Az IMF becslése szerint a növekedés 4,8 százalékra lassulhat majd. 

A magyar választásokról is beszélt

Bár a beszélgetés elsősorban Kínáról szólt, Soros György említette Magyarországot is, méghozzá abban a kontextusban, hogy áprilisban itt is választások lesznek.

A francia választások 2022 áprilisban lesznek. Ugyanebben a hónapban a magyar szavazók – minden esély ellenére – elmozdíthatnak egy autoriter vezetőt a hatalomból

– mondta. 

(via CNN, Bloomberg)