Történelmi zuhanásban a Facebook, Mark Zuckerberg már nincs a tíz leggazdagabb között

000 9XY8XN
2022.02.04. 08:18
Rekordméretű zuhanás a Facebook részvényeinél: 26 százalékot esett csütörtök este az amerikai tőzsdén, ezzel 230 milliárd dollárt csökkentve a piaci értékéből. Mark Zuckerberg is megitta a levét: ő maga egy nap alatt 30 milliárd dollárt bukott a cégén.

A Facebook anyavállalat, a Meta részvényei több mint 26 százalékot estek egy nap alatt, 230 milliárd dollárral csökkentve a cég piaci értékét. Mindez azután, hogy a vállalat a vártnál gyengébb bevételnövekedést jósolt a következő negyedévre – többek között az Apple új adatvédelmi szabályozását okolva, ami limitálja majd a cég hirdetési modelljét. A csütörtöki volt egyébként minden idők legnagyobb egynapos esése a Facebook-részvényeknél, utoljára 2019-ben történt olyan, hogy 19 százalékos zuhanást  figyelhettünk meg. 

Azonban nemcsak a cég, de Mark Zuckerberg is megérezte az értékzuhanást: közel 30 milliárd dollárral csökkent a vagyona. Ezzel a Forbes adatai szerint ez jelenleg 84,3 milliárd dollár, és így Zuckerberg már nem tartozik a világ tíz leggazdagabb embere közé. Bár a technológiai guru továbbra is elszántan kiáll a saját alternatív valósága (metaverzum) megépítése mellett, sokak szerint ez okozza a drasztikus zuhanást a cég értékében. 

Lehet, hogy a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg szeretné rávenni a világot egy alternatív valóságra, de a csalódást keltő negyedik negyedéves eredmények gyorsan kipukkasztották a metaverzum-buborékot

– mondta Laura Hoy, a Hargreaves Lansdown részvényelemzője.

(Borítókép: Mark Zuckerberg. Fotó: JOSH EDELSON / AFP)

(via theguardian.com

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport