A válság előtti szintet is meghaladta a tengeri áruforgalom

2022.02.07. 15:26

Növekedett januárban a konténerhajók világkereskedelmi forgalma a kieli IfW gazdaságkutató intézet szerint, a volumen már meghaladja a válság előtti szintet, de a folyó szállítások 11 százalékát akadályozza még mindig a torlódás.

A forgalom januárban szezonális és árkiigazítással az IfW kereskedelmi indikátora alapján 2,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest.

  • A legnagyobb mértékben az Egyesült Államok tengeri exportja nőtt januárban, 3,6 százalékkal havi bázison, míg az importja 1,6 százalékkal csökkent.
  • Az EU exportja 0,6 százalékkal nőtt, az importja 0,1 százalékkal csökkent.
  • Németországban az export 1,2 százalékkal nőtt havi bázison januárban, az import pedig 0,8 százalékkal emelkedett.
  • Kína exportja 0,2 százalékkal csökkent januárban, az import pedig 2,8 százalékkal lett kisebb.

Összességében a tengeri világkereskedelmi forgalom hét százalékkal haladja meg a válság előtti legmagasabb szintet, a 2018. augusztusit. Vincent Stamer, a Kiel Trade Indicator mutatószám-kalkulálásáért felelős vezető szakértő szerint a még soha nem tapasztalt mértékű világkereskedelmi aktivitás közepette kialakult szállítási fennakadások nem az ellátási nehézségekre, hanem sokkal inkább a kereslet követhetetlenül gyors növekedésére vezethetők vissza.

A fennakadások hatását jól jellemzi, hogy míg a szállított áru 11 százaléka időzik dugókban és kikötők előtt horgonyzó konténerhajókban, addig a legfontosabb, Ázsia és Európa közötti szállítási útvonalon, a Vörös-tengeren a megszokott árumennyiségnél 11 százalékkal kevesebb halad át.

A kieli gazdaságkutató intézet tengeri áruforgalmi indexe a világ mintegy ötszáz kikötőjének és száz szállítási főútvonalának forgalmát méri. A mutató értéke tapasztalati alapon a gazdasági aktivitás alakulásának megbízható előjele.