Az is megkapja az szja-visszatérítést, aki nem kapott levelet a NAV-tól

2022.02.08. 11:03

A Magyar Közlönyben egy hónapja jelent meg az a határozat, amely szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hamarosan tájékoztatást küld az szja-visszatérítéssel kapcsolatban az arra jogosultaknak, sokan viszont ezt nem kapták meg. Akik postán keresztül kérték a kézbesítést, legkésőbb február 14-ig kapják meg az erről szóló levelet.

A rendeletből nem derült ki, mi a levél tartalma, és többen is attól tartottak az érintettek közül, hogy ha nem érkezik meg a levél, lecsúszhatnak a pénzről. A Világgazdaság viszont nemrég megtudta, hogy a gyermeket nevelő szülőknek tájékoztató levél nélkül is jár az adó-visszatérítés.

A lap több olvasói észrevételt is kapott a levél késéséről, ezért megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, és az alábbi választ kapta:

A levelek általános tájékoztatást tartalmaznak, konkrét számadatokat a visszatérítés összegéről nem. Az szja-visszatérítés előlegének kiutalása nem függ a tájékoztató levél kézhezvételétől vagy annak időpontjától.

Bár a NAV konkrét említést válaszában nem tett arról, hogy az érintettek miért nem kapták meg a levelet, annak sem kell hosszasan várakoznia, aki a bankszámlájára várja a pénzt.

Február 15-ig ugyanis mindenki megkapja a visszatérítést, ami háztartásonként 1,6 millió forintot is jelenthet. Amennyiben a NAV nem ismeri a jogosultak kiutalási adatait, és a VISSZADO-nyomtatványt sem töltötte ki az adózó december 31-ig, akkor sem esik el az összegtől.

Az illetőnek ugyanis az idei adóbevallásában szükséges majd megigényelnie az szja-visszatérítést.