A versenyhatóság vizsgálatot indított az ingatlanpiac egyik legnagyobb szereplője ellen

B RKL20210814007
2022.02.11. 11:53
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert a portál jelentős információkat hallgathat el a fogyasztók elől a hirdetési csomagokkal kapcsolatban – írta a GVH.

A versenyhatóság eljárást indított az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt.-vel szemben, mivel vélhetően jelentős információkat hallgat el a hirdetési csomagok tartalmával kapcsolatban, így megtévesztheti a fogyasztókat – adta hírül a GVH.

A vizsgálat alapja az, hogy az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt. a weboldalán különböző árú hirdetési csomagokat kínál külön magánhirdetők és külön ingatlanirodák számára. 

A magánhirdetők fizetős hirdetési csomagjaihoz járó, illetve általuk extra szolgáltatásként is vásárolható hirdetéskiemelés – amely lehetővé teszi a hirdetések előresorolását a listában – egy speciális kreditrendszer alapján történik, ám ennek jellegzetességeit az üzemeltető elhallgathatja a fogyasztók elől. 

A GVH szakemberei szerint 

a magánhirdetők így feltehetően nem kapják meg a megfelelő információkat sem a kreditrendszerről, sem pedig a csomag díjáért jóváírt kreditek mennyiségéről,

továbbá arról sem, hogy ezek miképpen befolyásolják a hirdetések megjelenési sorrendjét. 

A fogyasztók valószínűleg nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról a tényről sem, hogy az oldalon szintén hirdető ingatlanirodák – a kizárólag számukra elérhető licitlehetőség révén – célzottan a fogyasztók hirdetései elé pozicionálhatják a saját reklámjaikat – jelezték.

A versenyfelügyelet kiemelte, hogy 

az eljárás megindítása még nem jelenti azt, hogy jogsértés történt,

azt a tények tisztázásával a három hónapos vizsgálati időtartam alatt bizonyíthatják. Az eljárás lefolytatására biztosított három hónap indokolt esetben két alkalommal meghosszabbítható.

(Borítókép: A Gazdasági Versenyhivatal épülete. Fotó: Róka László / MTI)