Rekordot döntött a globális felvásárlási piac

2022.02.14. 15:18

A Thomson Reuters értékelése szerint a globális tranzakciós piac értéke – azaz a vállalatok felvásárlása és egyesülése – 2021-ben a történelemben először átlépte az ötezer milliárd dolláros álomhatárt, és 2022-ben még tovább nőhet. A korábbi rekord még 2007-ben, a 2008-as pénzügyi gazdasági válságot megelőzően született. Meglepetés ennek ellenére nem történt, a piaci szakértők a világ pénzbősége miatt már 2020-ra is rekordévet prognosztizáltak, de közbejött a járvány – írja közleményében a KPMG.

„A vállalatfelvásárlási piac egyik meghatározó tényezője mindig is a pénzkínálat bősége vagy éppen szűkössége volt, ennek tükrében pedig 2010 óta a jegybankok által a piacra öntött pénzmennyiségnek előbb-utóbb meg kellett jelennie a piacon” – idézi a közlemény Simonyi Tamást, a KPMG tranzakciós tanácsadásért felelős szenior igazgatóját. Szerinte 

pénzbőség esetén az alacsony kamatok nagymértékben javítják a vevői oldalon megjelenő cégek megtérülési számításait, ez hajtotta az egekbe a várakozásokat már a Covid-járványt megelőző évben is.

„Csakhogy a járvány és a lezárások hatására több tervezett tranzakciót is visszamondtak a felek, vagy leálltak azok végrehajtásával, emiatt nem tudtak érvényesülni a várható trendek” – tette hozzá az igazgató.

A nyitásnak, valamint a 2021-ben még mindig nyitva levő pénzcsapoknak köszönhetően a felvásárlási szándékok újra felerősödtek, és célpontokban sem volt hiány. A járvány számos szektort megrengetett, másutt ágazatokon belül is jelentős regionális eltéréseket idézett elő a cégek teljesítményében, így a legtöbb szektorban akadtak, akik megerősödtek, mások gyengültek a válság hatására. Simonyi szerint ez mindig kedvező terep az éppen megerősödő rivális cégek számára, hogy felvásárolják versenytársaikat és megerősítsék pozícióikat olyan piacokon, ahol korábban gyengébben szerepeltek, és a pénzügyi befektetők is régóta ugrásra készen állnak. 

Mindezek a hatások együttesen vezettek oda, hogy a Refinitiv adatai szerint 

2021-ben a globális felvásárlási piac összértéke 5800 milliárd dollárra ugrott, ami 1300 milliárddal, azaz több mint 27 százalékkal haladta meg a 2007-es 4550 milliárd dollárt, és 68 százalékkal a 2020-ban regisztrált eredményt.

Bár 2022-ben erőteljes kamatemelési hullámra számítanak a piacok, a Reuters által megkérdezett befektetési bankárok szerint a felvásárlási láz idén is kitart. Ezt támasztja alá a KPMG 2021-es CEO outlook kutatása is, amelyben 1300 globális cég vezetőit kérdezi meg évről évre a várakozásaikról. A legutóbbi adatfelvételben a vezérigazgatók 87 százaléka nyilatkozott úgy, hogy cége a következő három év során felvásárlásokat tervez.