Sztrájkbizottságot alakítottak a Molnál, szervezik a demonstrációt

2022.02.15. 18:25
Sztrájkbizottságot alakítanak a Mol Nyrt.-nél működő szakszervezetek, mert a munkáltató egyoldalú bérfejlesztést hajt végre, amelyet a dolgozók nem fogadnak el. A szakszervezetek demonstráció szervezését is elkezdték.

Az Olajipari Szakszervezet, a Mol Vegyész Szakszervezet és a Mol Bányász Szakszervezet közös közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt napokban a Mol Nyrt. és a szakszervezetek közötti bértárgyalásokat a munkáltató megegyezés nélkül lezárta, és egyoldalú végrehajtást jelentett be, mert ugyan az álláspontok közeledtek, de a munkáltató a szakszervezetek és a dolgozók számára elfogadható mértékű bérfejlesztést ajánlani nem tudott.

Az egyoldalúan végrehajtott bérfejlesztés – a karácsonyi jutalom nagyobb, meghatározott rész alapbéresítésének hatásával együtt – dolgozónként átlagosan 7,1–7,9 százalékos bérnövekedést jelent. A szakszervezetek erre az írták: figyelembe véve a piaci környezetet, a munkáltató elmúlt évi eredményeit és a munkavállalói felelősségi köröket, számukra elfogadhatatlan egy ilyen emelés. Leszögezték: 

A Mol Nyrt. munkavállalói a bérfejlesztés mértékét kevésnek tartják, és elosztási rendszerével, a karácsonyi jutalom alapbéresítési szándékával sem értenek egyet.

A Mol közölte, hogy a társaság többhetes egyeztetés után döntött a béremelésről: 7 százalékkal növelik a teljes juttatási csomagot. Ezenfelül megtartják a nagy értékű béren kívüli juttatásaikat, valamint bevezetnek új családbarát intézkedéseket is.

Hozzátették: az átlagon felüli, évi 700 000 forintos cafeteria, a korai nyugdíjazást biztosító vállalati hűségprogram, az életbiztosítás és az egészségbiztosítás mellett extra szabadnapokat biztosítanak az újdonsült apáknak, az egyedülálló szülőknek és a lombikbébiprogramban részt vevő nőknek. A 30 éven aluli munkavállalóknál pedig átvállalják a Diákhitel-tartozás felét.

A Mol kiemelte: a következő napokban részletesen is bemutatják a munkavállalóiknak a javadalmazási stratégiát, amellyel a speciális élethelyzetben lévő kollégáik támogatása mellett erősítik a cég versenyképességét, és választ adnak a munkaerőpiaci kihívásokra is.

(MTI)