Már száz benzinkúton vezettek be mennyiségi korlátozást

BFALU20210814011
2022.02.16. 08:42 Módosítva: 2022.02.16. 09:29
A kiadható üzemanyag jellemzően arra elegendő, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig.

A kormány által bejelentett üzemanyagárstop miatt egyre több benzinkúton korlátozzák a megvásárolható üzemanyag mennyiségét. A kormány először november 15-től rögzítette három hónapra a benzinárakat. A rendelet értelmében a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti ára nem haladhatja meg a 480 forintot. A szabályozást végül meghosszabbították, amit Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjén jelentett be. Az erről szóló rendelet pedig vasárnap már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A Holtankoljak.hu ár-összehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetője, Bujdos Eszter szerint országszerte már mintegy száz töltőállomáson korlátozzák a kiadható üzemanyag-mennyiséget. Elmondása szerint a kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt. Az adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig – mondta a Népszavának.

Bezárási lavina fenyeget?

Bujdos Eszter érthetőnek tartja egyes termékek egyértelműen veszteséges értékesítésének visszafogását, ugyanis többen a határon túlról jönnek át üzemanyagért Magyarországra, és kannákban viszik magukkal. A szakértő azt is elmondta, hogy ha valamelyik töltőállomás ezt nem bírja, előbb vagy utóbb be fog zárni, vagy felfüggeszti az értékesítést.

Bár a korábban megszellőztetett, három hazai kútbezárás óta továbbiakról nem hallott, meggyőződése: ha a hazai egységek zömét ellátó Mol péntektől nagykereskedelmi áraiban érvényesíti az elmúlt két hét olajár-emelkedését, az végleg bezárási lavinát indít el.

Tovább emelkedik az üzemanyag ára

A hazai üzemanyag szakma megkapja a kegyelemdöfést, ugyanis péntektől jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is – írja a Holtankoljak.hu.

A benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal emelkedik, így a benzin beszerzési ára is átlépi a 480 forintot. A gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint, ami tovább halmozza a veszteségeket a benzinkút-tulajdonosoknak. Hatósági ár nélkül az alábbi átlagárak lennének a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: literenként 520 forint.
  • Gázolaj: literenként 535 forint.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)