Figyelmeztet a NAV, közeleg a gépjárműadó befizetésének határideje

2022.02.16. 13:17
Hiába vár, akinek mindegyik gépjárműve adómentes.

Idén is az adóhatóságtól érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, határozatok a fizetésre kötelezettekhez vagy képviselőjükhöz. Az adó első részletét március 15-ig, a másodikat szeptember 15-ig kell befizetni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A tájékoztatás szerint ebben az évben is határozatot kapnak, akiknek tavalyhoz képest változott a gépjárműadójuk. Akiknél viszont változatlan az adó összege, értesítésben emlékezteti a NAV a fizetésre. Idén az adót kerekítés nélkül, forintban kell megfizetni. Ha csak ez a különbség tavalyhoz képest, akkor a NAV szintén csak értesítő levelet küld határozat helyett.

Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek vagy egyes civil szervezetek. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.

Eddig és így kell befizetni

A határidőkre érdemes odafigyelni, mert az adó késedelmes fizetésekor már késedelmi pótlék növelheti az összeget – figyelmeztet az adóhatóság. A gépjárműadót továbbra is a NAV-hoz kell befizetni. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag átutalással rendezhetik a befizetést. Akik nem kötelezettek pénzforgalmi számla nyitására, fizethetnek banki átutalással, csekken vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül átutalással.

A határozatokat és az értesítéseket a NAV elektronikusan küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető, a többiek postán kapják meg a papírokat.