Lehetnek buktatói az egynapos autópálya-matricának

D MTZ20120726021
2022.02.18. 16:34
Bár az autópályát ritkán használó autósok számára vonzó lehetőség az egynapos e-matrica, ez valójában visszalépést jelenthet a megtett úttal arányos rendszer felé – mondta az Indexnek Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának vezetője azután, hogy az Európai Parlament jóváhagyta az egynapos sztrádamatrica bevezetését az egész Európai Unióban.

A szakember szerint amennyiben a jelenlegi matricás rendszert felváltaná a megtett úttal arányos megoldás, az környezetvédelmi szempontból hátrányos lenne, mert ahhoz vezetne, hogy sokan elkerülnék a fizetős szakaszokat, és megnőne a forgalom a lakott területen belül. A váltás persze nem törvényszerű, de szerinte biztos, hogy az egynapos matrica átmenet a kettő között, és nagy lépés az utóbbi irányába.

Érdemes visszaemlékezni arra, hogy milyen csúfos bukás lett az Első Magyar Koncessziós Autópálya Rt. által még 1996-ban működtett fizetős koncepció. Akkor az M1-esen Győr és Hegyeshalom között kellett aránytalanul sokat fizetni a pályahasználatért, és az autósok nem is használták ezt a szakaszt – emlékeztet a szakember.

Az új termék ára azonban még nem ismert, hiszen a részletszabályok kidolgozása sok időt vehet igénybe, de mivel a díjbeszedési rendszert fenn kell tartani, vagy az egynapos jogosultság lesz aránytalanul drága, vagy a hosszabb távra szóló matricák ára emelkedik jelentősen.

Az egynapos matrica kérdése régóta napirenden van, de Magyarországon jelenleg a legrövidebb jogosultság tíznapos, amely egy személyautóra 3820 forintba kerül. Ezt főleg a külföldiekre szabták, egy havi matrica nem sokkal többe, 5210 forintba kerül.

Itthon az éves mellett a megyei matricák népszerűek, amelyek ára a D1 kategóriában 5450 forint.

Az Európai Parlament azért döntött a rövid idejű jogosultság bevezetése mellett, mert úgy gondolták, értelmetlen az autósokkal megvetetni a hetes vagy akár havi matricát, ha nincs rá szükségük.

Az európai törvény „a szennyező fizet” elvét alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a sztrádamatrica ára attól is függ majd, hogy az autó mennyire környezetbarát: benzines, gázolajos vagy hibrid meghajtású.

De mi a helyzet a fuvarozókkal?

Az áruszállítók esetében az Európai Parlament meglépte, hogy a megtett úttal legyen arányos a fizetés. Az EP-képviselők megszavazták, hogy a TEN-T közlekedési törzshálózatot használó nehézgépjárművek (teherautók, kamionok és buszok) számára kötelező matricákat (azaz időalapú díjtételt) a tagállamok az új szabályok életbe lépésétől kezdődő nyolc éven belül kivezessék, és helyettük távolságalapú díjat alkalmazzanak. Ha azonban az új díjszabás adminisztratív és üzemeltetési költsége az úthálózat egyes részein a várható bevételekhez képest bizonyítottan aránytalanul magas lenne, akkor azon a szakaszon fenntartható az időalapú díjszabás. Ahogy az egynapos matrica esetében, úgy a szállítmányozókra vonatkozó alternatív díjszabási mód jogszabályi hátterének kidolgozására is két év van.

(Borítókép: Az M0-s körgyűrű M7-es és M6-os autópálya közötti szakasza 2012. július 26-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)