Sztrájkbizottság alakul a Tungsramnál is - cikkünk frissült

2022.02.18. 17:28
A szakszervezet a kollektív szerződés leépítések elleni védelmet adó pontjainak felmondása és a bértárgyalások eddigi sikertelensége miatt lépett. A vállalat közölte, tarthatatlan számukra a korábbi kedvező szabályozás.

Sztrájkbizottságot alakít két szakszervezet a Tungsram-cégcsoportnál, mivel a gazdasági nehézségekre hivatkozva a munkaadó felmondta a 2023-ig érvényes kollektív szerződés leépítéseknél a munkavállalók jogait garantáló pontokat, miközben folyamatosak a leépítések, illetve mert a 2022-es bértárgyalások során nagyon távol van egymástól a munkaadó ajánlata és a dolgozók követelése – adta hírül közös közleményben a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete.

A két érdekképviselet a kollektív szerződés három pontjának egyoldalú munkáltatói felmondása kapcsán azt kifogásolja, hogy emiatt a vállalatnál akár évtizedeket eltöltő dolgozók 2022 májusa után kevesebb juttatásra jogosultak, ha elbocsátják őket. Ez a vállalatnál eltöltött idő függvényében 2–8,5 havi juttatáscsökkenést jelent elbocsátás esetén a dolgozók számára. 

Azt közleményükben a szakszervezetek is elismerik, hogy a hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken, és idő kérdése, mikor szűnik meg. Ez érinti a cégcsoport mind az öt telephelyét (Budapest, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa). A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni. 

A két szakszervezet próbált egyeztetni az ügyben a munkaadóval,

 azonban javaslataik közül a cégvezetés mindössze azt támogatta, hogy azon dolgozók esetében, akiket az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül bocsátanának el, minimálisan megemeljék a végkielégítést. Mivel a vállalat döntését a szakszervezetek szerint egyébként is nagyon alacsony bérszinten foglalkoztatott munkavállalók nem fogadják el, ezért felhatalmazták az érdekképviseleteket arra, hogy minden törvényes eszközzel lépjenek fel korábban megszerzett jogaik helyreállításáért.

A közlemény szerint számos, több évtizede a cégnél dolgozó úgy véli, hogy joggal tart igényt arra, hogy a kritikus gazdasági időkben ne kizárólag azok a munkavállalók viseljék a terheket, akik minden változás alkalmával megértő és elkötelezett magatartásról tettek tanúbizonyságot.

A dolgozók azt is kifogásolják, hogy a 2022-es bértárgyalások során nagyon messze vannak egymástól a munkaadói elképzelések és a béremelési követelések. A szakszervezetek közleménye szerint ugyanis a munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt részben, majd tavaly teljes egészében megszüntették a béren kívüli juttatásokat is.

A szakszervezetek ezért sztrájkbizottságot alakítottak, és megkezdték a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek előkészítését.

Frissítés: 

Cikkünk megjelenése után reagált a szakszervezetek közleményére a Tungsram is. Mint írták,

három hete kezdték meg a konzultációt a kifogásolt intézkedésekről, a 43 pontból álló kollektív szerződés 3 pontjának felmondásáról, mivel a vállalat jelenleg már nem tudja vállalni a Munka törvénykönyvében rögzítettnél kedvezőbb feltételeket az elbocsátások esetére. 

A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy ielenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka Törvénykönyve előír. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a 3 pont felmondását követően a kollektív szerződés további 40 pontja érvényben maradt valamennyi Tungsram dolgozó számára, benne a munkavégzés díjazásáról szóló pontokkal, a pótlékokkal, a jóléti, szociális kedvezményekkel és juttatásokkal együtt, ahogyan eddig.

A vállalat vezetése nehéz szívvel hozta meg döntését, mivel tudjuk, hogy több dolgozónkat negatívan érintheti. Eközben azonban meghallgatjuk, amit a Tungsram dolgozói régóta kérnek, hiszen a vállalat vezetése tudja, hogy az említett gazdasági nehézségek őket is sújtják – közölte a vállalat. Ez utóbbi miatt a Tungsram vissza akarja vezetni a cafeteriát: a továbbiakban erről is egyeztet a szakszervezetekkel a bértárgyalásokon. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a béremelési és cafeteria javaslatukkal a Tungsramban dolgozó legalacsonyabb keresetűek jövedelme átlagosan 26 százalékkal nőne 2022 folyamán – közölte a vállalat.