Gulyás Gergely: Hónapokon belül megállapodás születhet az EU-támogatásokról

2022.02.19. 10:20
A helyreállítási alap késlekedése miatt viszont van bizalmatlanság.

Jól állnak a partnerségi megállapodás aláírásában a V4-ek, a 2021–2027-es fejlesztési ciklus operatív programjainak jó részét pedig már be is nyújtották az Európai Bizottságnak – mondta Gulyás Gergely pénteken a visegrádi országok fejlesztési minisztereivel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: korrekten haladnak a technikai-szakmai egyeztetések az Európai Bizottsággal, és „ha ezekbe a politika nem szól bele, jó esélyünk van arra, hogy egy-két hónapon belül a hétéves költségvetési időszakról szóló partnerségi megállapodás létrejöjjön”.

Gulyás Gergely hozzátette: a V4-csoport országai elkötelezett hívei az Európai Uniónak, akik mindannyian úgy gondolják, hogy nincsen alternatívája az intézményesített európai együttműködésnek.

A miniszter úgy látja, nincsenek elkésve, mivel a legutóbbi költségvetési ciklusban másfél év telt el a költségvetés elfogadása és a partnerségi megállapodás aláírása között.

Jó esély van rá, hogy ez most rövidebb legyen

– szögezte le, hozzátéve, hogy a helyreállítási alap késlekedő brüsszeli elfogadása miatt komoly lengyel–magyar bizalmatlanság van a bizottsággal szemben.

Gulyás Gergely úgy látja: a helyreállítási alap felhasználásnak aláírása politikai okokból nem történt meg korábban. Ugyanakkor a programokat már kiírták, így hamarosan az aláírás is napirenden lehet.

Ha ehhez meg kell várni a magyar választásokat, ám legyen

– jelentette ki a miniszter.

A politikus szerint a V4-ek jól állnak az előző költségvetési időszak támogatásainak lehívásában, Magyarország 71,9 százalékát hívta le a forrásoknak, ezzel a tagállamok első feléhez tartozik. Az 5. az EU-ban, versenyben a lengyelekkel.

Gulyás Gergely szerint a kohézió mint a közösségi célkitűzés a jövőben is kiemelt marad. A V4-ek  kiegyensúlyozottak mind a források felhasználásában, mind a költségvetésükben – számolt be az MTI.