Félmillió felett kereshetnek a szakmunkások

2022.02.23. 14:12
Több építőipari vállalkozó szerint is akár 500-600 ezer forintot is megkereshet ma Magyarországon egy jó szakmunkás.

Egyre kevésbé érezhető a fizetések közötti különbség a vidék–főváros viszonylatban, ma már Budapesten kívül is nehéz olyan szakembert találni, aki lényegesen olcsóbban dolgozna. Vidéken is ugyanolyan árakkal dolgoznak az építőipari vállalkozók mint Budapesten.

Rengeteg a megbízhatatlan szakember az ágazatban, emiatt egyre gyakoribb, hogy a rátermettebbek maguk végzik el szinte a teljes felújítást, kezdve a villanyszereléstől a burkolási munkálatokon át a szobafestésig. Ez viszont azzal jár, hogy jelentős rezsiköltségek terhelik, de még ezzel együtt is havonta 500-600 ezer forintot megkereshet tisztán. Ehhez azonban az is kell, hogy folyamatosan, akár hétvégéken is dolgozzon

– nyilatkozta egy vállalkozó a Világgazdaságnak.

A lap az egyik általuk megkérdezett vállalkozóra hivatkozva azt írja, jellemző, hogy minimálbérre vagy valamilyen alacsony keresetre jelentik be az alkalmazottakat, aztán a többit zsebbe kapják, tehát az említett félmilliós fizetések valójában nem a bejelentetett munkabérek.

Senki nem vállalja be, hogy foglalkoztat egy burkolót, ami neki 1,2 millió forintba kerül, hogy ebből a burkoló végül 600-700 ezret kapjon meg. Ennyit egyszerűen nem termel ki

– fogalmazott egy másik vállalkozó. 

Ezzel ellentétben egy szobafestéssel foglalkozó vállalkozó szerint viszont a különböző támogatások miatt egyre kevésbé gyakori a feketefoglalkoztatás mivel az elvégzett munkákról ugyanis számlát kell adni.