Elszabadultak a gázárak, de a java még hátravan

000 323T7BJ
2022.02.24. 09:20
Már reggel 9-ig 45 százalékkal drágult Európában a földgáz. Az árak viszont még magasabbra szökhetnek.

A holland gáztőzsdén már 125-130 euró/megawattóra árra emelkedtek a határidős jegyzések. Ahogy Oroszország megindította invázióját Ukrajna ellen, a szerződések úgy drágultak folyamatosan, már reggel 8-kor 41 százalékkal álltak magasabban, mint szerdán.

Mivel Európa gázellátásának mintegy 40 százalékát Oroszország biztosítja, valamint a tárolók töltöttsége rekordalacsony, alig 30 százalék feletti, felerősödtek a félelmek, hogy az amúgy is energiaválsággal küzdő kontinensen teljesen leállhatnak a tranzitok keletről.

A félelmeket az is erősíti, hogy az egyik fő gázellátási útvonal Ukrajnán keresztül érkezik Európába. Ha ez megsérül, akkor még nehézkesebb lehet a tranzit, főként úgy, hogy a szankciók részeként Olaf Scholz német kancellár elrendelte az Északi Áramlat 2. vezeték engedélyeztetési eljárásának leállítását.

A Brent olaj ára is közel 6 százalékkal emelkedett reggel 9-ig, már 102 dollár felett van a hordónkénti kurzus. Az áprilisi szállítási szerződések a WTI-re már 97,24 dolláros szinten állnak, ami 5,6 százalékos áremelkedést jelent. 

(Sergei Supinsky / AFP)