Elon Muskot és a Teslát vizsgálja az amerikai tőzsdefelügyelet

000 8WA6CT
2022.02.25. 14:22
Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet vizsgálja, hogy a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk és testvére nemrégiben történt részvényeladásai megsértették-e a bennfentes kereskedelem szabályait.

Az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálja, hogy a Tesla I vezérigazgatója, Elon Musk és testvére, Kimbal Musk „megsértette-e a bennfentes kereskedelem szabályait” – jelentette csütörtökön a Wall Street Journal az ügyet ismerő emberekre hivatkozva.

A SEC vizsgálata állítólag tavaly kezdődött. Főként Kimbal Musk részvényeladásaira összpontosít, amelyek egy nappal azelőtt történtek, hogy Elon Musk megkérte több tízmillió Twitter-követőjét, hogy szavazzanak egy informális szavazáson, mondván, voksukkal meghatározzák a Tesla-részvények jövőjét. Kimbal Musk a bejelentések szerint mintegy 109 millió dollár értékben adta el részvényeit.

A SEC képviselői nem reagáltak azonnal a WSJ megkeresésére – számolt be a CNBC.

A SEC november 16-án, tíz nappal Musk szavazása után idézést adott ki, amelyben bizonyos pénzügyi adatokkal kapcsolatos információkat kért. A vizsgálat egy újabb eleme lenne Musk harcának a szabályozó hatóságokkal, mivel azok vizsgálják a közösségi médiában tett bejegyzéseit és a Tesla-dolgozókkal való bánásmódját. Nemrég ugyanis többen is diszkriminációval vádolták a céget.

A múlt héten a Tesla és Musk azzal vádolta a felügyeletet, hogy végtelen sok és szigorú vizsgálattal zaklatja őket. Musk szerint az egész boszorkányüldözés, hogy meghurcolják, amiért nyíltan bírálja a szövetségi kormányt.

(Borítókép: Elon Musk. Fotó: Britta Pedersen / AFP)