Az orosz olajtartalékon is dollármilliárdos lyukat ütöttek

000 9L426M
2022.02.28. 09:21 Módosítva: 2022.02.28. 15:52
Otthagyja az orosz Rosznyeftet a BP, a hét supermajor olajipari cég egyike. Az orosz gazdaság elszigetelésében ez egy dollárszázmilliárdos ütés lehet.

A BP energiaipari nagyvállalat új frontot nyitott a Nyugat szankciós háborújában, melynek célja Oroszország gazdaságának elszigetelése: az olajban gazdag országból való kilépésről szóló döntése az eddigi legagresszívabb lépés, amelyet egy vállalat Moszkva ukrajnai inváziójára válaszul tett. A BP a világ hét legnagyobb olajvállalatának egyike.

A nyugati szövetségesek fokozták az Oroszország megbüntetésére irányuló erőfeszítéseiket, és új szankciókat léptettek életbe, többek között légtérzárat vezettek be az orosz repülőgépek előtt, egyes bankjait kivonták a SWIFT pénzügyi hálózatból, és korlátozták Moszkva lehetőségét, hogy felhasználhassa 630 milliárd dolláros devizatartalékát – ezek az intézkedések várhatóan az ország gazdaságát hamar megroppantják  írja a Reuters.

A rubel hétfőn csaknem 30 százalékkal történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben. Ebben pedig már árazzák azt, hogy az ország kiesik a nemzetközi pénzügyi világból, hogy a tőzsdéjéről kivonják a nyugati – és közel-keleti – tőkét, valamint hogy gyakorlatilag ellehetetlenül az orosz nyersanyagexport legnagyobb része a SWIFT-tiltás után.

A BP, a legnagyobb külföldi befektető Oroszországban, akár 25 milliárd dolláros költséggel is szabadul a Rosznyeft állami olajvállalatban lévő részesedéséről, felére zsugorítva annak olaj- és gáztartalékait. A brit vállalat hirtelen lépése reflektorfénybe helyezi az Oroszországban működő többi nyugati vállalatot, miközben a kormányok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a Moszkva elleni pénzügyi szigorításra, miután az a második világháború óta a legnagyobb támadást intézte egy európai ország ellen.

A norvég állam többségi tulajdonában lévő Equinor energiaipari csoport hétfőn közölte, hogy megkezdi oroszországi vegyesvállalatainak eladását. A világ legnagyobb alapja, a norvég szuverén vagyonalap szintén eladja oroszországi eszközeit, amelyek értéke mintegy 25 milliárd norvég korona (2,80 milliárd dollár). De várhatóan a japán nyugdíjalap is kivonul. Összességében a BP lépése és a már ismert kivonulások 250-300 milliárd dollárnyi tőkét vonhatnak ki az orosz piacról. Eközben a nyugati bankok kitettsége csak 30 milliárd dollár, amit a SWIFT-kivonulással jó eséllyel buknak is.

Az Európai Unió belső piacért felelős vezetője vasárnap egy videóhívásban felszólította az Alphabet és a YouTube egységének vezérigazgatóit, hogy az Ukrajnával kapcsolatos dezinformáció megállítását célzó intézkedések részeként tiltsák be a háborús propagandát terjesztő felhasználókat.

Az EU betiltotta az RT és a Szputnyik orosz médiumokat, az Alphabethez tartozó Google pedig megtiltotta, hogy az orosz állami tulajdonú RT és más csatornák pénzt kapjanak hirdetésekért a honlapjaikon, alkalmazásaikon és YouTube-videóikon, hasonlóan a Facebook invázió utáni lépéséhez.

Az amerikai United Parcel Service Inc és a FedEx Corp, a világ két legnagyobb logisztikai vállalata közölte, hogy leállítja a szállítási szolgáltatást Oroszországba és Ukrajnába.

Az orosz gazdaság nagy része a nyugati bankok és pénzügyi cégek számára tiltott zónává válik, miután a nyugati nagygazdaságok úgy döntöttek, hogy egyes bankjaikat elzárják a SWIFT-től, a biztonságos üzenetküldő rendszertől, amelyet világszerte több billió dollár értékű tranzakciók lebonyolítására használnak.

(Borítókép: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!