Az OTP-t és Mészáros Lőrinc cégeit ütötték Budapesten

D MTI20140418002
2022.02.28. 17:29
Nagyot gyengült az orosz és ukrán kitettséggel rendelkező OTP a Budapesti Értéktőzsdén. Intenzíven gyengült még az Opus és a CIG Pannónia, de a Molt az üzemanyagok nagykereskedelmi ára befagyasztásának híre sem vitte padlóra.

A BUX-index nagyot gyengült hétfőn: 4,5 százalékos eséssel 43 731,25 ponton zárt. 

A nap legnagyobb vesztese Budapesten egyértelműen az OTP Bank volt, amely rendelkezik ukrajnai és orosz kitettséggel is. A hitelintézet a Napi.hu-val közölte, hogy ukrajnai leánybankja továbbra is munkatársai és ügyfelei biztonságát tartja elsősorban szem előtt, ennek megfelelően azokat a fiókokat nyitották ki, amelyek esetében ez a biztonság garantálható. Február 28-án, hétfőn az ukrajnai fiókjaik mintegy fele szolgált ki ügyfeleket. Orosz érdekeltségük vélhetően nem szankciós célpont, de még várják a büntetőintézkedések pontos ismertetését.

Az OTP részvényárfolyama végül 13,6 százalékos gyengüléssel 12 750 ponton zárt.

Súlyos veszteségeket szenvedett el Mészáros Lőrinc két mid-cap érdekeltsége, az Opus és a CIG Pannónia is. Előbbi 7,5  százalékkal esve 174 forintos árfolyamon zárt, míg a biztosítótársaság 7,6 százalékos mínusszal esett 315 forintos értékre.

A Mol Nyrt.-t nem ütötte meg, hogy a kormány bejelentette: hatósági szintet vezet be az üzemanyagok nagykereskedelmi árára is, hogy segítse a kisebb kúthálózatokat. A cég részvényei emelkedni is tudtak, vélhetően annak köszönhetően, hogy az állam is átvállalja a költségek egy részét, csökkenti a jövedéki adót, elengedi a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek fizetendő díjat is. Az olajtársaság 5,28 százalékos emelkedéssel 2 590 ponton zárt.

A blue chipek közül a Magyar Telekom 2 százalékot gyengült, a Richter 1,6 százalékot esett.

A forint hétfő reggel történelmi mélyponttal kezdett, majd délután kétszer is átvitte a 372-es ellenállást. Az új mélypont a 372,653-as kurzus az euróval szemben. Hétfőn 17:15-kor 370,820-ig sikerült visszaerősödnie.

(Borítókép: Egy OTP Bank épülete. Fotó: Nemes János / MTI)