Jövő héttől kérhetik a kertészek a viharkárok kompenzálását

2022.03.02. 16:37
Másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány a megtépázott fóliaházak miatt.

Március 7–11. között nyújthatják be a január 30-i viharkárok miatti támogatási igényeiket az érintett termelők, a támogatás mértéke az agrárkamara által igazolt kár összegének legfeljebb 80 százaléka lesz – derül ki az Agrárminisztérium közleményéből. Amint azt az Index is megírta, a hajtatással foglalkozó kertészeteket érintette a legsúlyosabban a szélvihar.

A tárca közölte azt is, hogy míg a vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után az agrár-kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt, addig a nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett, jelentős károkat az Agrárminisztérium most részben kompenzálja. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny 2022. február 28-i számában jelent meg.

Az érintett termelői károkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérte, újabb kárbejelentéseket a továbbiakban már nem fogad. A tárca külön hangsúlyozta, hogy a támogatásra kizárólag azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a termelőeszközükben keletkezett viharkárt az agrárkamara már a vihar után közvetlenül felmérte és leigazolta, valamint a kármegállapítása során tett adatokat a Magyar Államkincstár részére 2022. március 3-ig továbbította. 

A termelők a támogatási kérelmüket az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül 2022. március 7–11. között nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz. A támogatási kérelem benyújtásakor a termelőnek az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfélnek kell minősülnie, ezért amennyiben szükséges, javasolják a nyilvántartásba vételi eljárás mielőbbi megkezdését.