Credit Suisse: A részvényesek semmisítsék meg az oligarchákkal kapcsolatos dokumentumokat!

000 9KW277
2022.03.02. 14:33
Február végén már masszív adatszivárgási botrányba keveredett a Credit Suisse. Most Svájc második legnagyobb bankja arra kérte a fedezeti alapokat, részvényeseket és más befektetőket, hogy semmisítsék meg a leggazdagabb ügyfeleikről a magánvagyonukkal kapcsolatos dokumentumokat.

A befektetők a héten levelet kaptak a svájci banktól. Ebben arra kérik őket, hogy semmisítsék meg a „jachtokkal, ingatlanokkal és pénzügyi eszközökkel” fedezett hitelek és a hozzájuk kapcsolódó értékpapírok dokumentumait.

Ezzel azt próbálják megakadályozni, hogy információk kerüljenek ki a bank azon egységéről, amely szankciókkal sújtott oligarcháknak nyújtott kölcsönöket.

A Credit Suisse azon a héten küldte ki a leveleket, amikor az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az EU újabb szankcióhullámot hirdetett Oroszország ellen – tudta meg a Financial Times három, neve elhallgatását kérő személytől.

A levelekben arra szólítják fel a befektetőket, hogy „semmisítsenek meg és töröljenek véglegesen” minden olyan bizalmas információt, amelyet a Credit Suisse korábban ezekkel az ügyletekkel kapcsolatban átadott.

Több befektető azt mondta, hogy az ügylettel kapcsolatos aggodalmaik csak fokozódtak az orosz oligarchák ellen nemrégiben bevezetett szankciók sorozata után. A Credit Suisse eddig nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Svájc hétfőn bejelentette, hogy bevezetik az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciókat, megszakítva ezzel azt a politikai semlegességet, amely szinte már hagyományként fennáll náluk.

Február végi adatszivárgás

Február 20-án, egy adatszivárgás során nyilvánosságra került, hogy a bank annak ellenére hogy tudta, hogy bűnözők és oligarchák nyitnak számlát, engedélyezte a számlavezetést. A bank akkor tagadta a vádakat, és azt hangoztatta, hogy a szóban forgó számlák régiek, és kilencven százalékuk inaktív.

(Borítókép: Sebastien Bozon / AFP)