Litvánia elvágja magát az orosz földgáztól

000 9TA2KZ
2022.03.03. 11:52
Litvánia leállította az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalát a Klaipedában lévő kikötői terminálban. A földgáz mellett egyre több ország és piaci szereplő mond nemet az orosz kőolajra is.

Noha az Európai Unió szankciós listájára egyelőre nem került fel az orosz energiahordozók importjának tilalma, egyre több ország dönt úgy, hogy csökkenti kitettségét Oroszország felé. Németország leállíttatta az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetését, az üzemeltető cég pedig azóta csődbe is ment.

Litvánia pedig csütörtökön jelentette be – az LRT beszámolója szerint –, hogy leállítják az orosz cseppfolyósított földgáz (lng) importját. Dainius Kreivys energiaügyi miniszter szerint ez egyelőre csak kevés, már az országba tartó szállítmányt érint, de a jövőben semmilyen orosz lng nem érkezhet a Litván kikötőkbe. Klaipedába rendszeresen hoztak kisebb szállítmányokat az oroszországi Viszockij kikötőjéből, ahol az orosz Novatek vállalatnak van kitermelő létesítménye. 

Ráadásul Kreivys közölte, hogy Litvánia, Lettország és Észtország megállapodott abban, hogy csütörtöktől kezdve megszakítják az Oroszországból érkező kereskedelmi áramot.

„Az Oroszországból érkező kereskedelmi forgalmat minimális technikai szintre csökkentettük. Ez mindhárom balti állam tegnapi döntése. A rendszer működését helyi termeléssel biztosítjuk, amelyet Svédországgal, Lengyelországgal és Lettországgal való összeköttetéseken keresztül importálunk” – mondta a miniszter.

Szavai szerint Litvánia felkészült az ország energiaszektora elleni esetleges orosz támadásokra.

„Továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy Oroszország fellép a balti energiarendszer ellen” – mondta Kreivys. „Decemberben szinkronizált összeköttetést teszteltünk Lengyelországgal, és csütörtökön […] megállapodtam az ország minisztereivel a kölcsönös segítségnyújtásról előre nem látható körülmények esetén” – tette hozzá a miniszter.

Az orosz lng mellett egyre több olajipari cég és EU-tagállam tartja magát távol az orosz nyersolajimporttól is. Miközben a legfontosabb kőolajfajta, a Brent ára átlépte a hordónkénti 115 dolláros szintet csütörtökön, a WTI kurzusa pedig 113 dollár felett jár, addig az orosz Urals nyersolajat egyre kevesebben veszik a piacon. Most 95 dolláron van a hordónkénti árfolyam.

Közben Oroszország is lépett: az orosz Gazprom elkezdte csökkenteni a Jamal vezetéken Európába szállítandó gázmennyiséget, csütörtökre az elérhető szállítási kapacitás mindössze 20 százalékát foglalta le. A lépés komoly kihívás elé állítja Európát: a kontinens földgázellátásának 40 százaléka érkezik az oroszoktól.

(Borítókép: JOHN THYS / AFP)