Miközben dúl a háború, Kína rárepül az olcsó iráni olajra

2022-02-18T122000Z 1080038870 RC2CMS9H6GJQ RTRMADP 3 IRAN-OPEC
2022.03.03. 13:02
Látványosan felélénkült Peking és Teherán között a kereskedelem: a világ legnagyobb olajimportőre Kína, és az általa végzett iráni felvásárlások aközben történnek, hogy Teherán és a világhatalmak közötti tárgyalások zajlanak a 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztéséről.

Az elmúlt hónapokban Kína rekordszintre emelte az iráni olajvásárlásait, pedig a perzsa ország kínálatának visszatérésétől többen azt várják, hogy enyhítené az egyre nagyobb globális keresleti nyomást és lehűtené a nyersolaj árát. Erre most különösen szükség lehet az orosz–ukrán konfliktus miatt, amely csütörtök reggelre már 120 dollár közelébe lökte a Brent hordónkénti árát.

Az iráni olaj rekordméretű kínai felvásárlása azt jelentené, hogy kevesebb kínálat állna rendelkezésre Teherán korábbi vásárlóinak – például az indiai és európai finomítóknak –, ha esetleg a szankciókat feloldják egyszer. A büntetőintézkedéseket még 2018-ban Donald Trump volt amerikai elnök vezette be az iráni olajexportra.

A Reutersnek nyilatkozott egy, az üzletben érintett kínai székhelyű cég vezetője, szerinte

azt látjuk, hogy egyre több üzem vesz iráni olajat, mert az olcsóbb.

A nemzetközi Petro-Logistics cég folyamatosan figyelemmel kíséri az olajkereskedelmet. A vezérigazgatója, Daniel Gerber úgy látja, hogy Irán olajexportja főként Kínába megy, és gyakran bonyolult útvonalakon és számos átrakodáson keresztül jut oda. 

A Petro-Logistics szerint az iráni olajexport teljes mennyisége januárban megközelítette a napi 800 ezer hordót, ez februárban még napi 700 ezer hordó volt. Az OilX, egy másik adatelemző cég azonban több mint napi 1 millió hordóra becsüli az iráni exportot januárra és februárra is.

A Reuters megkereste a kínai külügyminisztériumot és az iráni szakterületi minisztériumot is, de csak Peking válaszolt:

Ebben kifejezték nemtetszésüket azzal kapcsolatban, hogy Amerika távoli országokban úgy viselkedik, mint egy joghatóság. Továbbá azt sürgetik, hogy Washington hagyjon fel az egyoldalú szankciókkal.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Washington tud Kína iráni olajvásárlásáról, és felvetette a témát Pekingnek:

Kína fontos kereskedelmi partnere Iránnak. Ezért természetesen a Kínával folytatott megbeszéléseink arról, hogy miként tudjuk elérni, hogy kölcsönösen visszatérjünk a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) betartásához, magukban foglalják a szankciók érvényesítéséről szóló megbeszéléseket is.

(Borítókép: Raheb Homavandi / File Photo / Reuters)