Erős helyzetben a magyar Raiffeisen

2022.03.04. 12:21
Sikeres évet zárt tavaly a magyar Raiffeisen Bank, több mint 36 milliárd forint eredményt ért el, ami az előző évhez viszonyítva 150 százalékos növekedést jelent. Az idei évre hasonló növekedést várnak.

Kiemelkedő profittal zárta a tavalyi évet a magyar Raiffeisen Bank, továbbra is erős a hitelezés és dinamikusan nőtt a betétállomány is – írja közleményében a pénzintézet. A bank 2021-ben több mint 36 milliárd forintos eredményt ért el, ami története során egyedülálló, és az előző évhez viszonyítva 150 százalékos növekedést jelent.

Zolnai György, a bank vezérigazgatója azt is közölte, hogy a hitel-betét arány 56 százalék, vagyis közel kétszer annyi betét van, mint hitel volt az év végén a pénzintézetnél, ami azt mutatja, hogy a betétek aránya dinamikusabban nőtt, mint a hitelállomány. A tőkearányos jövedelmezőség duplájára, 15 százalékra emelkedett. A tőkemegfelelési mutató 22,43 százalék volt, jelentősen magasabb a szabályozói elvárásnál.

Azt is közölték, hogy

A bank jól tőkésített, a jelenleg zajló orosz–ukrán konfliktus nincs közvetlen hatással a működésére, mivel a Raiffeisen-Bankcsoportban minden leánybank országonként teljesen önfinanszírozó. A magyar Raiffeisen Bank nagymértékű, az MNB elvárásait többszörösen meghaladó folyamatos likviditással rendelkezik.

A lakossági ügyfeleknél a személyi kölcsön és a jelzáloghitel-termékek iránt volt jelentős kereslet, ideértve az államilag támogatott konstrukciókat is. A Raiffeisen Bank a piacnál nagyobb mértékű gyors növekedést tud felmutatni a lakossági hitelezésben, ami a pandémiás időszak alatt bevezetett digitális fejlesztéseknek is köszönhető. A digitális megoldások közül népszerű például a RaiConnect nevű, azonnal elérhető videobankos megoldás. Jelentősen megugrott a bank részesedése az online számlanyitásokban is.

A vállalati területen továbbra is vezető szerepet tölt be a bank az export-, a strukturált és treasuryszolgáltatások nyújtásában és finanszírozásban, az NHP és Széchenyi Program biztosításában. Ebben a szektorban a bevételek közel harminc százalékkal nőttek – közölte a Raiffeisen.

Johann Strobl, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója kedd esti befektetői tájékoztatóján elmondta: nem lát egyetlen olyan forgatókönyvet sem, amely arról szólna, hogy a bankcsoport oroszországi érdekeltsége akár csak veszteségessé tudna válni, kivonulást pedig egyáltalán nem terveznek. Az orosz bank közel teljeskörűen, a szankciók figyelembevételével működik. (Pénteken már elérte a leminősítés a kinti leányt, de ez a hazai pénzintézetet már nem érinti.)

Ukrajnában a helyi kollégák hősies helytállásának köszönhetően a konfliktus sújtotta övezetekben is biztosítják AZ ALAPVETŐ MŰKÖDÉST. A bank magyarországi dolgozói a konfliktus által nem érintettek, de folyamatosan figyelik az eseményeket, nyíregyházi és debreceni helyszíneken is koordinálják a segítségnyújtást.