Ezeket a támogatásokat vehetik igénybe a kisebb benzinkutak

2022.03.06. 14:05
Megjelentek a részletek a Magyar Közlönyben.

Több vidéki kis benzinkút is bajba került azután, hogy a kormány 480 forintban maximálta az üzemanyag árát, majd az intézkedést újabb három hónappal meg is hosszabbította.

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi Kormányinfón az Index kérdésére azt mondta, hogy semmilyen kompenzációt nem kapnak az érintett töltőállomások, mivel nem akarják az adófizetők pénzéből kisegíteni ezeket a cégeket, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) később egyeztetéseket kezdett a kisebb kutak helyzetének megkönnyítéséről. György László, az ITM államtitkára csütörtökön jelentette be, milyen támogatásokkal segíti a kormány a kisebb benzinkutakat.

A támogatásokról szóló részletek a szombati Magyar Közlönyben jelentek meg. Eszerint az ellátásbiztonság garantálása érdekében azok a töltőállomások jogosultak a támogatások felvételére, amelyeknek az üzemanyag értékesítéséből származó éves nettó árbevétele 2021-ben nem haladta meg az 50 milliárd forintot.

A főbb intézkedések:

  • Benzinkutanként négy fő után elengedik a szociális hozzájárulási adót öt hónapra, a februártól júniusig terjedő időszakra.
  • Literenként 20 forint támogatást kapnak a töltőállomások, de csak akkor, ha a támogatás alapjául elszámolt havi forgalom nem haladja meg az adott vállalkozás 2021-es tárgyhavi forgalmának 120 százalékát. A támogatás a márciusi, áprilisi és májusi hónapokra vonatkozik.
  • A kis kutak hitelmoratóriumot vehetnek igénybe,
  • továbbá csak a három és fél tonnát meg nem haladó járműveket kötelesek kiszolgálni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a támogatásra azért van szükség, mert a beszerzési árak elérték a tavaly novemberben bevezetett hatóságit, így gyakorlatilag teljesen eltűnt a kiskereskedelmi árrés.