ITM: Már benyújtható a pályázat az elektromos teherszállító biciklik beszerzésére

2022.03.07. 13:35 Módosítva: 2022.03.07. 13:35
Elindult a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó, négyszázmillió forint keretösszegű pályázat második szakasza – adta hírül az MTI.

A februárban indított programnak köszönhetően négy-ötszörösére növekedhet az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok száma Magyarországon, fogalmazta meg közleményben Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A kerékpárok beszerzéséhez nyújtott vissza nem térítendő támogatás valós segítséget nyújthat a városi térségekben szállítási tevékenységet vagy gyakori utazást igénylő szolgáltatást végző cégek, gazdasági társaságok és civil szervezetek számára.

Manapság egyre több az autóval korlátozottan megközelíthető zóna, mindennapossá váltak a torlódások, magas a légszennyezettség mértéke, így egyre hangsúlyosabbá válik az igény a kisebb méretű, környezetbarát járművekre – írták.

A pályázatban a magyarországi egyéni vállalkozók összesen egy biciklire nyújthatnak be igényt, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt darab e-cargo-kerékpárt vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől utófinanszírozott támogatással, amelynek mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb ötszázezer forint.

Az elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 250 watt lehet.

Erősen hangsúlyozták, hogy olyan új biciklikre kapható meg a támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja a pedál hajtását vagy ha eléri az óránkénti 25 kilométeres sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az ötven kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is.

Kerékpáronként egy pótakkumulátor beszerzése is támogatott.

A kormány támogatja az elektromos járművek terjedését, ugyanis az ehhez hasonló intézkedések mind hozzájárulnak a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok eléréséhez.

A támogatásról szóló pályázati kiírás elérhető az Elektromobilitás.humda.hu oldalon.