Megszerezné a Diófa Alapkezelőt a BDPST Zrt.

2022.03.14. 15:49
A BDPST Group tovább terjeszkedne a pénzügyi piacon, miután a Gránit Bankban szerzett részesedést. A Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt. megvásárlására még a versenyhivatalnak és a Magyar Nemzeti Banknak is rá kell bólintania.

A BDPST Capital Zrt. üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt. megvásárlása tárgyában. A Gazdasági Versenyhivatal engedélyére, valamint a tranzakciónak a Magyar Nemzeti Bank általi tudomásul vételére irányuló eljárások folyamatban vannak. A befektetéssel a tőkebefektető egy szinergikusan együttműködő pénzügyi cégcsoport alapjait teremti meg – közölte a BDPST Group.

A lépésre azután kerül sor hogy tavaly év végén a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cégcsoport egy hasonló ügylettel 57 százalékos tulajdonrészt szerzett a Gránit Bankban. Ezzel a BDPST Group belépett a pénzügyi piacra, most pedig a Diófa Alapkezelő tulajdonában való részesedésszerzés már terjeszkedést jelent.

A 2009-ben alapított ingatlan- és értékpapír-befektetések menedzselésére szakosodott alap jelentős szakmai tapasztalattal és portfólióval rendelkezik: az eddig bankfüggetlen alapkezelő által menedzselt befektetések összértéke

meghaladja a 460 milliárd forintot. Több mint 360 milliárd forintnyi vagyont kezel befektetési alapokban, valamint magánnyugdíjpénztárak, biztosítótársaságok és egyéb intézményi befektetők számára nyújt vagyonkezelési szolgáltatásokat, és prémium vagyonkezelési szolgáltatással is foglalkozik.

A társaság kezeli a harmadik legnagyobb hazai ingatlanalapot, amelynek főként A kategóriás épületek vannak a portfóliójában.

Az ígéretek szerint a Tarragona Holding Zrt.-t érintő üzletrész-adásvételi szerződés megkötése után a Diófa Alapkezelő vezetése nem változik meg, ahogy a BDPST megjelenése után a Gránit Banknál is megmaradt az irányítás. A társaság igazgatósági elnöki pozícióját a közel harmincéves hazai és régiós banki és tőkepiaci tapasztalattal rendelkező Barlai Róbert tölti be. Viszont új vezérigazgató érkezhet: a tervek szerint Benczédi Balázst kívánják kinevezni, aki korábban az ING Alapkezelő, majd egészen 2021. december 31-ig az MKB-Pannónia Alapkezelő vezérigazgatója volt. Minderre a felügyeleti engedélyezés lezárultával és az MNB engedélyének kézhezvételét követően kerülhet sor.

A közlemény szerint a cégcsoport számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi, valamint a környezeti fenntarthatóság elve és gyakorlata. A BDPST Group olyan befektetéseket keres, amelyek ezeknek a kritériumoknak egyaránt eleget tesznek. A Diófa Alapkezelő a magyar piacon az elsők között indított ESG-alapot, amivel a zöld pénzügyi szemlélet egyik hazai úttörőjének számít.

„Célunk a Gránit Bank és a Diófa Alapkezelő működésében rejlő szinergialehetőségek kiaknázása, amivel mindkét vállalat értéke jelentősen növekedhet” – kommentálta az ügyletet Tóth Judit, a BDPST Group igazgatósági tagja.

A 2015-ben alapított BDPST Group dinamikusan növekvő tőkebefektető társaság, amely számos befektetést menedzsel a turisztikai ingatlanpiacon és a pénzügyi szektorban. A társaság korábban érdekelt volt a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt.-ben, de  2020 tavaszán részesedése legnagyobb részét eladta. Akkor az Indotek Csoport és az OTP Csoport által kezelt két befektetési alap vásárolta meg részvénycsomagjának jelentős részét.