Százmilliós bírságot kockáztat, aki Magyarországon silányabb árut hoz forgalomba

2022.03.15. 20:55
Május végétől tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség. Szigorúbban figyelnek a hatóságok az árak feltüntetésére és a kereskedelmi akciókra is.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható a kettős minőség május 28-ától – tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül. A minisztérium közleményében emlékeztetett: Magyarország 2017-ben elsőként kezdeményezett fellépést a gyakorlattal szemben. A kettős minőség tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy terméket két uniós tagállamban megegyező márkanévvel és csomagolásban, de jelentősen eltérő összetétellel vagy más jellemzőkkel árusítanak.

Mint írják, „a visegrádi országokkal összehangolt erőfeszítések eredményeként megszületett uniós irányelvet az Országgyűlés ellenszavazat nélkül emelte át a nemzeti szabályozásba 2020-ban”.

A május végétől kiszabható bírság a gyártó árbevételének öt százalékát is elérheti, a multicégek esetében pedig legfeljebb 500 millió forintos lehet ez a tétel.

A szabályozás elismeri, hogy előfordulhatnak olyan jogszerű különbségek, melyek indokolhatók objektív tényezőkkel. Hozzáteszik, hogy az ilyen eltérések az élelmiszerekre inkább jellemzők, a szezonális és helyi összetevők miatt, amiről tájékoztatni kell a vásárlót.

Az ITM és a fogyasztóvédelmi hatóság az élelmiszernek nem minősülő termékek kettős minőségét ellenőrzi, míg az élelmiszerek esetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal járhat el.

Vége a trükkös kedvezményeknek

Szintén uniós előírás alapján módosulnak május végétől az árfeltüntetés szabályai, ennek célja a fogyasztók hiteles tájékoztatása. Mint fogalmaznak, a kereskedelmi engedmények bejelentésekor a korábbi árat minden esetben jelezni kell, és ez kizárólag a megelőző, legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet.

A tárca közleményében leszögezte: „az ügyeskedő üzletek, webshopok tehát nem kerekíthetik mutatósabbra kedvezményeiket úgy, hogy az akció előtt rövid időre mesterségesen feltornázzák az áraikat”.

A szakminisztérium a hatósági eszköztár bővítése mellett állandó jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel védi a vásárlókat. A fogyasztóvédelem 2022-ben új területekre terjeszti ki vizsgálati programját, egyebek mellett a gyorséttermekre, esküvőiruha-szalonokra és használtautó-kereskedésekre. A kollégák gondoskodnak az élelmiszerárstop betartásának folyamatos ellenőrzéséről is, a tapasztalatok szerint a boltok túlnyomó többsége csökkentette árait, az előírt mennyiséget tartja készleten az érintett termékekből

– fogalmazott a közleményben Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.