Bige László szerint, ha elhúzódik a háború, megduplázódhat a gabona ára

2022.03.17. 09:00
Ha még csak egy hónapig tart az orosz–ukrán háború, a mostani kétszeresére emelkedhet a gabona ára – jelentette ki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Bige László, a Nitrogénművek Zrt. Vezérigazgatója.

„Ha a gáz ára nem fog tartósan 100 euró alá menni – ez a mindenkori ár négyszerese –, beláthatatlan következmények lesznek. Az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankciói viszont ezt nem teszik lehetővé. Gyakorlatilag nincs honnan vásárolni földgázt, marad az orosz forrás, de ők is kevesebbet fognak szállítani. Nem fogjuk tudni feltölteni a gáztározókat, így a nyári műtrágya ára is nagyon magasan lesz” – idézi az ATV honlapja Bige Lászlót.

A Nitrogénművek vezérigazgatója szerint a magyar termelők nem szereztek be időben elég műtrágyát, miközben csak most jön majd a kukorica és a napraforgó vetése, ami miatt körülbelül másfél millió hektárra kéne műtrágyát kijuttatni, de ennek a mennyiségnek csak egy része van meg a termelőknél.

Bige László azt tanácsolja a termelőknek, hogy a lehető legtöbb műtrágyát használják fel, és vegyék meg az összes importot, mert ha még csak egy hónapig tart az orosz–ukrán háború, a mostani kétszeresére emelkedhet a gabona ára, hiszen az ukrán területeken nem biztos, hogy vetnek majd gabonát.