Fogy az élelem Oroszországban, beindult a pánikvásárlás, és segélyhívót nyitottak

GettyImages-1239243188
2022.03.17. 15:57
Az előző hét vége óta átlagosan 12,8 százalékkal nőtt meg a cukor ára Oroszországban, ami ahhoz vezetett, hogy az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Az oroszországi pánikvásárlásról már el is kezdtek terjedni a videók a közösségi médiában

A Financial Times azt írja, hogy február vége óta több termék – a cukor mellett például a banán és a paradicsom – ára is több mint 15 százalékkal nőtt. Mindez annak ellenére történt, hogy az elemzők korábban úgy számoltak: az orosz élelmiszeripart kevésbé fogják érinteni a nyugati szankciók, legalábbis a gazdaság többi területéhez képest. 

Putyin is elismerte, hogy baj van 

Szerdán már Vlagyimir Putyin is elismerte, hogy a szankciók komoly nehézséget okoznak Oroszországnak. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy növelik a nyugdíjakat és a fizetéseket, hogy kompenzálják az árnövekedést. 

Tudjuk, hogy az árak növekedése súlyos anyagi helyzetbe hozza az embereket

– ismerte el az orosz elnök, aki a Financial Times szerint azt is bejelentette, hogy már egy kormányzati segélyhívót is megnyitottak, amelyen az emberek jelenteni tudják, ha valahol az országban drasztikus mértékben elszállnak az árak vagy kiürülnek a boltok.

Betiltották az exportot 

Reuters számolt be korábban arról, hogy az orosz kormány hétfőtől kezdve rendeleti úton betiltotta a gabonatermékek és a cukor exportját is. A cukorét augusztus 31-ig, míg a gabonatermékekét június 30-ig bezárólag tiltották be egyelőre.

A hivatalos indoklás szerint a döntést azért hozták, hogy „megvédjék a hazai élelmiszerpiacot a külföldi korlátozásoktól”. A hírügynökség szerint azonban egy orosz tisztviselő azt mondta, hogy egyedi esetekben, különleges exportlicenc alapján továbbra is engedélyezhetik a kivitelt. 

Az Interfax hírügynökség a rendelet életbe lépése után jelentette, hogy enyhén növekedett a gabonatermékek ára Európában. Ha a háború elhúzódik, a kontinensen is drasztikus árnövekedésre lehet számítani.

Húsz-harminc évet eshet vissza Oroszország gazdaságilag a szankciók miatt 

Szerdán Szergej Gurijev közgazdász, az orosz kormány korábbi gazdasági tanácsadója közölte: a nyugati szankciók miatt akár húsz-harminc évet visszaeshet az orosz gazdaság. 

Putyinnak sikerült romba döntenie az orosz gazdaságot néhány hét alatt

– jelentette ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi vezető közgazdásza, aki jelenleg a párizsi Science Po politikatudományi egyetem oktatója. Hozzátette: a nyugati szankciók miatt hatalmas recesszió következik Oroszországban, és az ország várhatóan fizetésképtelenné válik.

Egy nagy nyugati cég közölte, hogy maradnak Oroszországban 

A Nestlé csütörtökön közölte, hogy ők – számos nyugati céggel ellentétben – nem vonulnak ki Oroszországból.

A cégnek jelentős bevételei vannak az országban: 2020-ban például 502 millió dollárnyi adót fizettek be az orosz kormánynak a tevékenységük után.

Az orosz-ukrán háború eseményeit percről percre közvetítjük csütörtökön is.

(Borítókép: Egy nő nézi az üres polcokat egy bevásárlóközpontban 2022. március 16-án Moszkvában, Oroszországban. Fotó: Konstantin Zavrazhin / Getty Images)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!