Országos Betétbiztosítási Alap: Határidőre kifizették a kártalanítást a Sberbank betéteseinek

2022.03.18. 21:16
A 65 158 betétes összesen 146,8 milliárd forinthoz jutott hozzá.

A jogilag vitatott esetek kivételével a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítást fizetett ki – tájékoztatta az MTI-t az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), miután lejárt az erre rendelkezésre álló tíz munkanapos határidő. A közlemény szerint ezzel utógondozási szakaszba lépett a Sberbank betéteseinek kártalanítása.

Az OBA hozzáteszi: azon dolgoznak, hogy akik eddig nem rendelkeztek a kártalanítási összegükről, vagy külön eljárásban kell tisztázniuk jogosultságukat, minél hamarabb hozzájuthassanak a nekik járó összeghez.

Felidézték azt is: a kártalanítási összegről március 18-áig azok rendelkezhetnek, akik jogosultsága a Sberbanktól kapott adatok alapján egyértelműen megállapítható volt.

Eddig azokat a betéteket fizethették ki, amelyek összege nem haladja meg a százezer eurót, ami a felszámolás elrendelésekor 38,047 millió forint volt – zárta közleményét az Országos Betétbiztosítási Alap.

Március 1-jén, kedd késő este a jegybank közleményben tudatta, hogy az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál.

A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!