A gáz árát most nem nézi Nyugat-Európa, csak legyen elég

GettyImages-1236639061
2022.03.23. 15:49
Minden ellenkező híreszteléssel szemben az energiaválság miatt mindössze néhányhétnyi gáztartalék van a rendszerben. Jó hír azonban, hogy a magyar infrastruktúra alkalmas lehet bértárolásra más uniós tagállamok számára.

A nyugat-európai politikusok most nem azt nézik, hogy mennyiért veszik a gázt, hanem azt, hogy van-e – nyilatkozta a Karc FM Hangoló című műsorában a Századvég Energetikai és Klímapolitikai üzletág vezetője.

A Moszkva elleni szankciók kiterjesztése az energetikára már egy éven belül komoly ellátási problémákhoz vezetne a kontinensen, és recessziót okozna az európai gazdaságban

– mondta Hortay Olivér, hozzátéve, hogy a nemzetközi energetikai ügynökség számításai szerint az Oroszországból érkező gáznak mindössze a harmadát lehetne biztosítani, azt is nagy nehézségek árán.

Ha Brüsszel ragaszkodik ahhoz az egyébként helyes elképzeléshez, hogy a tagállamok a fűtési időszak megkezdése előtt kilencven százalékra töltsék fel gáztározóikat, az azt fogja eredményezni, hogy tartósan drága lesz a gáz Európában. Már most jól mutatja ugyanis a szankciós politika következményeit, hogy az árak az egekbe szöktek az energiaembargó lebegtetésére.

Hortay Olivér szerint komoly problémát jelent, hogy az elmúlt hetekben a hazai és a nemzetközi baloldal is arról beszél, hogy az Európai Unió képes megbirkózni a problémával, Dobrev Klára DK-s politikus pedig megpróbálta elhitetni, hogy a gáztározók tartalékai egy évre elegendők, holott a valóság az, hogy az elmúlt hónapok energiaválsága miatt mindössze néhányhétnyi tartalék van a rendszerben.

A szakember hangsúlyozta: az egyes országok gázfelhasználása és tárolókapacitása között jelentős különbségek vannak. Magyarország kedvező helyzetben van ilyen szempontból, így elképzelhetőnek tartaná, hogy a magyar infrastruktúrát bértárolásra használják más uniós államok.

(Borítókép: Gázt szállító vezeték Oroszországban. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images)