Már csak rubelben lehet fizetni az orosz gázért

GettyImages-1235855494
2022.03.23. 15:57
Vlagyimir Putyin megtagadta a más pénznemben történő fizetést a földgázszállításért az olyan országok számára, amelyek barátságtalanok Moszkvával, és áttér a rubelben történő fizetésre. A megfelelő irányelvet már küldik is a Gazpromnak.

Oroszország nem hajlandó „kompromittált devizában”, így dollárban és euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a „barátságtalan országoktól”, és áttér a rubelelszámolásra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai kormányülésen Moszkvában.

Egy intézkedéscsomag mielőbbi végrehajtásáról döntöttem, miszerint az úgynevezett barátságtalan országokba szállított földgázunkért járó fizetésben az orosz rubelre térünk át

– szögezte le az orosz elnök.

Az elnök megjegyezte, hogy Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiség és ár szerint szállít gázt más államoknak. Ez azt jelenti, hogy a barátságtalan országokkal kötött gázszerződések jövőbeni változásai csak a fizetési devizanemet érintik.

Arra kérem a kormányt, hogy adjon ki megfelelő irányelvet a Gazpromnak a meglévő szerződések módosításáról

– parancsolta az orosz elnök, aki úgy gondolja: a Nyugat most bizonyította, hogy nem képes az euróban és dollárban vállalt kötelezettségeit teljesíteni.

Ezer köbméter orosz földgáz a londoni ICE Future (Intercontinental Exchange) tőzsdén jelenleg 1350 dollárba kerül, ez az előző naphoz képest 25 százalékos emelkedést jelent. Az előző napon a gáz értéke Európában 1077 dollár volt.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük  az orosz–ukrán háború eseményeit , percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatják.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!