Orbán Viktor levele után háromszázmillió eurós forrás nyílhat meg Magyarország előtt

326Q8AD-highres
2022.03.24. 16:26 Módosítva: 2022.03.24. 16:46
Háromszázmillió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára; Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából – nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Brüsszelben Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az unió gépezetét, és a bizottság a REACT-EU-rendelet módosítására tett javaslatot

– mondta Havasi Bertalan. 

sajtófőnök ismertette, hogy

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül háromszázmillió euró forrás nyílik meg.

Orbán Viktor kedden levelet írt Ursula von der Leyennek, amelyben olyan forrást kért, amelyre korábban nemet mondott. Ezt az alapot az Európai Unió a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozta létre, és mivel közös hitelfelvételt is tartalmazott, a magyar kormányfő már egyszer nemet mondott rá. Ráadásul úgy tűnt, hogy most olyan dolgokra kéri a pénzt, amire ebből nem lehetne.

A magyar kormány több hete tárgyal arról az Európai Bizottsággal, hogy a helyreállítási alap részeként lehívható hitelkeret egy részét mégis igényelné. 

Nemrég még úgy tűnt, hogy az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének.

(MTI)

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2022. március 23-án. Fotó: John Thys / AFP)