Hernádi Zsolt: Amíg marad az ársapka, addig lesz feszültség az ellátásban

image 6483441
2022.03.30. 16:20
Bár a március közepi pánik mostanra alábbhagyott, a Mol elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a benzinturizmus továbbra is jelen van az országban, és nagy valószínűséggel az árstop végéig maradni is fog. A nyersanyagellátás ugyanakkor folyamatosan biztosított.

„Amikor ellátásbiztonsági kérdés van, akkor nem az a kérdés, hogy megéri-e a Molnak: biztosítanunk kell az ellátást” – jelentette ki az InfoRádióban Hernádi Zsolt a kormány által előbb a kiskereskedelmi, majd a nagykereskedelmi üzemanyagárakra bevezetett hatósági árról. 

A Mol elnök-vezérigazgatója felidézte, hogy a március 10-i héten „őrültek háza alakult ki Magyarországon”, kitört egy pánikreakció, és bár a helyzet azóta sokat javult, a benzinturizmus a jogszabályi korlátozás ellenére megnőtt az országban. Mindezt bizonyítja, hogy a márciusi teljes fogyasztás most 560-570 millió liter lesz, miközben normális esetben csak 480 millió szokott lenni.

A pánik oka az volt, hogy elterjedt, hogy megszűnik az ársapka vagy a háború miatt az olajellátás. A szakemberek szerint attól esik az ember igazán pánikba, ha nem érti, mi történik, de úgy érzi, hogy cselekedni kell, ezért rohamozták meg a benzinkutakat

– mondta a történtekről, kiemelve, hogy az átmeneti üzemanyaghiány több összetevős volt.

  • Egyrészt befagyasztották a kiskereskedelmi és a nagykereskedelmi árat,
  • másrészt a hazai import kétharmada megszűnt, 11-12 százalékra szorult vissza,
  • harmadrészt a többi felhasználót a Molnak kellett kiszolgálnia,
  • és szintén problémát jelentett, hogy az úgynevezett telepi szolgáltatási helyekről is mindenki a benzinkutakra ment, mert ott olcsóbb volt az üzemanyag, miközben a benzinkutak nem erre vannak berendezkedve.

„Amíg marad az ársapka, addig lesz feszültség az ellátásban” – hangsúlyozta Hernádi Zsolt, hozzátéve, hogy ezzel együtt marad a benzinturizmus is, mert teljesen nem lehet megszüntetni, a kutak üzemeltetőinek nincs hatósági jogkörük.

Az üzemanyagár várható alakulásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem tudni, meddig marad ez az ár, de adócsökkentéssel ezt már nem lehet fedezni.

„Mindenki keresi a megoldást. Nézni kell, hogyan alakul a piac és milyen intézkedésekkel lehet kezelni, hogy ez a kiugrás egy átmeneti csipke volt, vagy tartósan magas marad az ár” – jelentette ki a Mol elnök-vezérigazgatója, aki hangsúlyozta azt is, hogy a nehézségek ellenére a nyersanyagellátás folyamatosan biztosított Magyarországon. A Molnak két feladata is van ezen a területen. Az egyik a kőolajtermékek piacra juttatása, a másik pedig a nagynyomású földgáz-vezetékhálózat működtetése.

„Persze a háborút mi is látjuk, nekünk is van B tervünk, hogy mi történik akkor, ha…” – jegyezte meg Hernádi Zsolt.

(Borítókép: Hernádi Zsolt 2022. március 10-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)