Két hónapja olcsóbbak az élelmiszerárstopos termékek

2022.03.31. 08:28 Módosítva: 2022.03.31. 09:06
A február elsejével bevezetett élelmiszerárstop betartását már több mint másfél ezer üzletben ellenőrizte a fogyasztóvédelem. Az elmúlt héten először szabott ki egymillió forintnál nagyobb bírságokat a hatóság, közölte az ITM az Indexszel.

Mint szerkesztőségünknek megküldött közleményükben rámutatnak, az egész Európában jelentősen növekvő energiaárak és infláció miatt az élelmiszerárak drágulása az év elején Magyarországra is begyűrűzött.

A háború további inflációt és áremelkedést okoz. A kormány több intézkedéssel védi a magyar embereket, az élelmiszerárstop mellett benzinárstopot, kamatstopot vezetett be, és fenntartja a rezsicsökkentést.

A minisztériumnál emlékeztetnek, a kormány a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT-tehéntej legmagasabb árát. A beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent. A további lépésekkel együtt a kormány összesen mintegy 3 százalékponttal fogta vissza az infláció mértékét.

  • A kormányhivatalok szakemberei február eleje óta 1558 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést, 128 esetben tártak fel mulasztásokat. 110 bolt alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, leggyakrabban az étolajat kínálták az előírtnál drágábban.
  • A hatóság eddig 90 esetben szabott ki összesen több mint 16,5 millió forint bírságot. Több mint félszázszor a legalacsonyabb, 50 ezer forintos tételt kell megfizetniük a kereskedőknek kisebb szabálysértések miatt.