Varga Mihály: A vártnál jobban csökkent a magyar államadósság

2022.04.01. 12:35
A frissen közzétett adatok szerint a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent GDP-arányosan az államadósság mértéke 2021 végére, a költségvetési hiány pedig 6,8 százalék lett a várt 7,5 százalék helyett – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetben.

Kiemelte, hogy míg Magyarországon csökkent az államadósság mértéke, az uniós tagállamok átlaga meghaladta a 90 százalékot, a bizottság szerint pedig tovább nő az összesített mutató.

Nem csak mondtuk, meg is valósítottuk

– fogalmazott a pénzügyminiszter. Az adatok Varga Mihály szerint azt bizonyítják:

helyes döntés volt, hogy Magyarország nem megszorításokkal, hanem támogató-segítő költségvetési politikával kezelte a válságot.

A gazdaságot Magyarország indította újra a leggyorsabban Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába – hangsúlyozta Varga Mihály.

Helyes döntés volt az is, hogy a kormány a külföldiek szerepét az adósság finanszírozásában csökkentette, a magyar családok súlyát pedig növelte – mutatott rá.

Felidézte, hogy tavaly év végén megnövelték a pénzügyi tartalékokat, így a háború kitörése előtt mérsékelték az ország pénzügyi kitettségét.

(MTI)