Újabb százmilliárdból folytatódhat a Zöld Otthon Program

BVALI20210807017
2022.04.05. 19:59

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa százmilliárd forinttal megemelte az NHP Zöld Otthon Program keretösszegét – adta hírül a jegybank. Ezen túlmenően szigorította a finanszírozható lakásokra vonatkozó energetikai követelményeket, illetve a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerése érdekében a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program feltételeit is.

Közleményében az MNB hangsúlyozta: a kedvezményeslakáshitel-program folytatása a keretemeléssel együtt sem veszélyezteti elsődleges célját, az árstabilitás elérését. Vagyis a mostani keretemeléstől függetlenül folytatódik a tavaly nyár óta tartó alapkamat-emelési ciklus, amely főleg az utóbbi hónapokban gyorsult fel, ahogy évtizedes csúcsokat döntöget Magyarországon az infláció. Mint a közleményben írták: a jegybank fenntarthatóságot támogató célzott programjai nem érintik a szigorító monetáris politikai irányultságot.

A közlemény emlékeztet: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöldeszköztár-stratégiája szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg. A stratégia keretében 2021-ben elindult NHP Zöld Otthon Program (ZOP) és Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program a zöld lakáshitelpiac létrejöttét és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülését segítik elő.

Az NHP Zöld Otthon Program 2021. októberi indulása óta több mint 135 milliárd forintnyi hitelszerződés jött létre.

A bankokhoz benyújtott hitelkérelmek volumene elérte a program 200 milliárd forintos keretösszegét, ezért a Bankszövetség a ZOP folytatását kérte az MNB-től, a monetáris tanács pedig a jelentős hitelkeresletre és a fenntarthatósági szempontok fontosságára tekintettel döntött a keretemelésről.

Az új energetikai követelményektől még fenntarthatóbb, zöldebb otthonok építését reméli a jegybank. A változatlanul megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan primer energiafelhasználásának felső korlátja a jelenlegi 90 kWh/négyzetméter/év helyett 80 kWh/négyzetméter/év értékre csökken. A program az indulása óta eltelt fél év alatt már több ezer energiahatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, így hosszabb távon is támogathatja a zöldingatlan-kínálat bővülését – hívta fel a figyelmet a közlemény.

Ugyancsak szigorítottak a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program feltételein is, miután úgy ítélték meg, hogy sikeresen teljesítette indulásakor kitűzött első céljait, a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtését és a legjobb nemzetközi gyakorlatok meghonosítását, és lefektette az új piaci szegmens hazai alapjait. A 2022. július 1-jéig életbe lépő módosítások támogatják a legjobb piaci gyakorlatok további térnyerését, a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerését és a nemzetközi befektetői bizalom növelését. A módosítások részleteinek kidolgozásáról az MNB konzultációt fog folytatni a programban érintett hazai jelzálogbankokkal. A módosítások hatályba lépéséig az MNB felfüggeszti a jelenlegi feltételek mellett kibocsátott jelzáloglevelek vásárlását, amely alól a már folyamatban lévő kibocsátások támogatása jelent kivételt.

(Borítókép:  Váli Miklós / MTI) 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.