Jelentősen nőtt a rezsiköltség Ausztriában

2022.04.07. 21:30
Az osztrák háztartásoknak februárban jelentősen többet kellett fűtésre költeniük, mint egy évvel korábban, de januárhoz képest is viszonylag nagy áremelkedést voltak kénytelenek elviselni – írja az MTI az Osztrák Energiaügynökség adatai alapján.

Az Osztrák Energiaügynökség energiaár-indexe szerint a háztartási energia ára 27,4 százalékkal volt magasabb idén februárban az egy évvel korábbiakhoz képest. A költségek növekedését elsősorban a gáz, az üzemanyag és a fűtőolaj árának emelkedése okozta, de a többi energiahordozó ára is emelkedett. 

Az előző évhez képest a legnagyobb ütemben a gáz ára nőtt, 65,3 százalékkal. A dízel februárban 30,7 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban, a prémium benzin ára pedig éves szinten 27,7 százalékkal emelkedett. A fűtőolaj ára 48,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Az éves szintű növekedés mellett azonban még az idén januári árakhoz mérve is jelentős drágulást könyvelhettek el a fogyasztók. 

Franz Angerer, az energiaügynökség ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az energiaárak növekedése miatt a termékek, szolgáltatások ára is jelentősen nőtt Ausztriában. Hozzátette: a legnagyobb mértékben azokat érinti az áremelkedés, akik például belső égésű motoros autókat használnak, vagy rosszul szigetelt, nem hatékony fűtési rendszerrel felszerelt házakban és lakásokban élnek.

A villamos energia esetében a háztartásokat valamelyest megvédték a kormányzat által bevezetett támogató intézkedések. „Még soha nem fordult elő, hogy a különböző fogyasztói csoportokat ennyire eltérően érintette volna a villamos energia árának emelkedése” – mondta erről Karina Knaus, az Osztrák Energiaügynökség Közgazdasági, Fogyasztói és Árak Központjának vezetője.

Az áremelkedés miatt a távfűtés átlagosan 12,2 százalékkal volt drágább Ausztriában, mint egy évvel korábban. A pellet ára 15,5 százalékkal, a tűzifáé 10,6 százalékkal emelkedett. A januári hónaphoz képest azonban ezek ára csak minimálisan változott.